Ljudska i hrana za stoku iz Sprečkog polja izazivaju kancerogena oboljena

0

SpreckoPoljeNačelnik Gračanice Nusret Helić, jučer je, nakon zaključaka federalne i kantonalne uprave CZ-e i nakon analize koju je proveo Agropedološki zavod FBiH, na području Miričine kod Gračanice, u Sprečkom polju i utvrdio zagađenost tla, izdao upozorenje mještanima ovog naselja, da ne koriste poljoprivredne proizvode ni za ljudsku, niti za stočnu ishranu, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Naime, analizom tla u Miričini, koja je obavljena ove godine, stručnjaci su utvrdili prisustvo PAH-ova (policiklični aromatski ugljovodonici), koji prelaze 2 miligrana po kilogramu, te veliko prisustvo teških metala koji su iznad granične vrijednosti, a radi se o kadmiju, niklu, živi, benzolu, koji su opasni po ljude i životinje i izazivaju kancerogena oboljenja. Nakon ovog upozorenja, među građanima u Sprečkom polju, nizvodno od Lukavca, ka općinama Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj, zavladala je panika, jer je tek u ovo vrijeme započela berba povrća i stočne hrane iz Sprečkog polja. Nije samo teško stanje u Miričini, ništa bolja situacija nije i u naseljima Donja Orahovica, Lohinja, Pribava, Stjepan Polje, Brijesnica, Klokotnica, Stanić Rijeka, sve do Doboja.

Zna se ko je zatrovao zemljište u Sprečkom polju. Kompanije Lukavca i Tuzle, koje u rijeku Spreču beskrupulozno ispuštaju otrove, koji opet u zemljište dođu prilikom poplava. O tome su gračanički ribari upozoravali godinama, ali njihov vapaj niko nije čuo.

(Gračanički.ba / AVAZ)

Share.

Comments are closed.