Aleksandar Vučić u historijskoj posjeti Albaniji

0

vucic-ramaDanašnji sastanak je historijska prilika da Albanci i Srbi vrate jedva postignuti mir u regiji za koji vrijedi živjeti, izjavio je premijer Albanije Edi Rama nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Tirani, prenosi Anadolu Agency.

Rama je premijeru Srbije poželio dobrodošlicu, iskazavši uvjerenje da će ova posjeta biti poticaj Vučiću da se vrati u Albaniju te da će nakon toga moći svojim sunarodnicima kazati da mogu slobodno doći u ovu zemlju naročito ljeti.

Albanski premijer je, u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je ovo historijska prilika da Albanci i Srbi vrate jedva postignuti mir u regiji za koji vrijedi živjeti.

“Danas se pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nijemci i Francuzi uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata”, izjavio je Rama.

On je kazao da je njegova zemlja protiv entičkih isključivosti, te da se sve zemlje regije moraju distancirati od toga. Dodao je da tako nešto pripada Balkanu iz prošlosti, koji nema veze, kako je kazao, “sa našim naporima današnjeg i budućeg Balkana”.

Premijer Albanije je ukazao na neslaganja političkih stavova Srbije i Albanije po pitanju Kosova i dodao da to ne može zamijeniti vrijednost dijaloga između Srbije i Kosova, koji “označava otvaranje novog poglavlja između Albanaca i Srba”.

Rama je rekao da vjeruje da će zajedno uspjeti unaprijediti odnose i dalje sprovesti agendu za region bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi, ekonomiji, politici i nauci.

“Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU”, rekao je Rama.

Govoreći o nedavnim događajima u Kumanovu, albanski premijer je naglasio da Albanija sa nesumnjivim interesovanjem prati razvoj situacije, pre svega, šta se dešava sa Albancima u Makedoniji. Ti događaji, istakao je Rama, potvrdili su osjetljivost mira u regionu i na čitavom Balkanu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je upravo on prvi premijer ove zemlje koji je posjetio Tiranu, kazavši da je u posjetu došao u ime svog naroda.

Rekao je da je sa Ramom razgovarao o turizmu, ali i o diplomama koje su dvije države dogovorile međusobno priznati. Istakao je da je bilo i razgovora o tome kako motivisati građane Srbije da posjete Tiranu i obratno.

Vučić je podvukao da danas Albanija ima mnogo bolje odnose sa Srbijom nego što ih je imala u prošlosti, izrazivši nadu da će u budućosti ti odnosi biti još bolji, prenosi Bportal.

Share.

Comments are closed.