Amel Tuka: Ovo su sve naše pobjede, nas Bosanaca i Hercegovaca

0

Sportska Bosna i Hercegovina u svijetu ima svega nekoliko sportskih ambasadora koji na svjetskoj sceni bolje predstavljaju državu od brojnih političara.

ame

Jedan od njih je i atletičar Amel Tuka, koji uz Edina Džeku, Jusufa Nurkića, Dženana Musu, Zmajeve rukometaše na velika vrata prenose ime Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući njima – Bosna i Hercegovina je koliko toliko poznata na mapi svijeta.

Tuka je u četvrtak navečer ponovo bio šampion. Pobijedio je u utrci na 800 metara u češkoj Ostravi. Ovaj rođeni Kakanjac, kojeg jednako vole i u Zenici, ali i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci konačno je u svoju bogatu vitrinu trofeja donio i “Zlatni šiljak”.

Amel je ranijih godina bezuspješno lovio “Zlatni šiljak”. Miting u Ostravi mu je bio nemoguća misija – sve do sinoć.

Osim što je pobijedio, Tuka je u ovom češkom gradu izborio normu za Olimpijske igre 2020. godine, kao i nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, početkom oktobra ove godine.

Nakon utrke, dok je bio na masaži i još u Ostravi, Tuka je za Radiosarajevo.ba govorio o uspjehu, ali i planovima koji slijede, normi, Olimpijadi…

Radiosarajevo.ba: Amele, konačno je i trofej “Zlatni šiljak” u riznici bogatih naslova?

TUKA: Da, hvala Bogu, konačno. Ranijih godina je sve to teško išlo. Možda sam bio i u boljoj formi, ali čovjek nikada ne zna kada će upaliti. Ovo je fantastično.

Radiosarajevo.ba: U zadnje vrijeme Vas nema u medijima, ali pobjeđujete. Prvo Stockholm i Dijamantna liga, pa sada Ostrava?

TUKA: Želio sam da se malo povučem, da se vratim gdje mi je mjesto. Hvala Bogu sve ide po planu.

Radiosarajevo.ba: “Zlatni šiljak” je u Vašim rukama, ali nama je nekada još ostala pobjeda u Stockholmu kao nešto o čemu će se pričati?

TUKA: Znate kako, meni je svaka pobjeda draga i nijednu ne izdvajam. Stockholm je priča za sebe, onaj finiš je lijep i budi nadu u bolje sutra. Ostrava je bio san, konačno ostvaren.

Radiosarajevo.ba: U Ostravi je bila i jaka konkurencija?

TUKA: Kada vidite da je tu Poljak Adam Kszczot, trostruki prvak Evrope, sve vam je jasno. Moram spomenuti i Kipketera iz Kenije, koji je bio treći. Tu je i Tefer, rekorder u dvorani na 1.500 metara.

Radiosarajevo.ba: Utrka u Ostravi je jedna od onih kada se “jednim udarcem – ubiju dvije muhe” – uzeli ste vizu za Svjetsko prventvo i Olimpijske igre.

TUKA: Iskreno nisam o tome razmišljao, ali je lijedpo da se sve poklopilo.

Radiosarajevo.ba: Kolika je bila norma za Olimpijske igre. Vi ste trčali 1:44.95, što Vam je najbolji rezultat ove sezone.

TUKA: Norma je bila 1.45:20. Uspio sam je nadmašiti za 35 stotinki. Iz utrke u utrku ulazim u pravu formu.

Radiosarajevo.ba: Na kraju, moramo konstatirati da ste razgalili srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

TUKA: Našim ljudima malo treba i drago mi je da se raduju zajedno sa mnom. Naši ljudi su posebni, malo nam treba za uspjeh, a volimo svoje. Ovo su sve naše pobjede, nas Bosanaca i Hercegovaca.

Share.

Comments are closed.