Bijela voda bit će mamac za turiste

0
GUMI OIL

Članovi Motociklističkog kluba „Soko“ došli na ideju da se ova lokacija uredi u izletište

Dva kilometra sjeveroistočno od srednjovjekovnog grada Sokola kod Gračanice, na nadmorskoj visini od 600 metara, ovih dana niče izletište. Mjesto se zove Bijela voda, po izvoru pitke vode koji nikad nije presušio.

Vozeći motocikle krosere ka Gornjem Skipovcu, Sijedom kršu i Visu, članovi Motociklističkog kluba “Soko” zastajali bi na Bijeloj vodi da se okrijepe hladnom vodom pa su došli na ideju da se ova lokacija uredi u izletište.

Vijest o ideji sokolskih motociklista u svijet je slao poznati bh. fotograf, majstor umjetničke fotografije Hasan Puškar Soha.

– Na ideju o oživljavanju Bijele vode u turističke svrhe došli smo spontano. Osim izvora, postoje i put, struja, tri-četiri dunuma državne zemlje, sve kao stvoreno za turizam. Dolazili smo kako je ko stigao, donosili šta je ko imao, radili koliko je ko mogao pa su to vidjeli mještani te su i oni počeli dolaziti da gradimo stolove, klupe, da postavljaju korpe za cvijeće. Dugoročno ćemo ovdje sagraditi zgradu za potrebe turizma i izgraditi put do Visa i Sijedog krša – kaže motociklista Mujo Hadžić.

(Avaz.ba)

Share.

Comments are closed.