Broj gladnih raste, više od šest hiljada obroka u mjesecu se podijeli u Narodnoj kuhinji

0

DOBOJ – Ni snijeg, ni led, ni temperature ispod nule ne sprečavaju oko 250 Dobojlija, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, da svakodnevno dolaze po besplatan topli obrok u Narodnu kuhinju, koja je smještena u objektu bivše kasarne u dobojskom naselju Miljkovac.

Sa kesama i čistim posudama u rukama korisnici prije 11 časova, kada počinje podjela obroka, čekaju u redu da dobiju svoje sledovanje hrane. Kako su rekli zimi im je najteže, zbog snijega i hladnoće, ali, ističu, da nemaju drugog izbora.

-Po obrok dolazim biciklom, kada nije puno poledilo. Znao sam dolaziti i pješke, kada je temperatura bila dvadeset stepeni ispod nule. Od ovog obroka hranim se ja i moje dvije sestre – priča Stjepan Katić, kojem treba sat vremena da dođe do Kasarne, gdje je kuhinja smještena.

Topli obrok Narodne kuhinje u Doboju koristi i veliki broj korisnika alternativnog smještaja u ovom gradu. Jedan od njih je i Ilija Mikulić.

-Raditi se ne može, u poodmaklim sam godinama. Supruga i ja živimo od oko 115 KM penzije. Naravno da je teško po ovim uslovima svaki dan pješačiti, ali šta da radim, jesti se mora – kaže Ilija.

I njegov komšija Ranko Mitrović živi sam i bez ikakvih primanja.Bez obzira na kišu, snježne padavne i ekstremno niske temperature po obrok dolazi redovno kako bi imao šta da jede.

Narodna kuhinja radi svakim danom osim nedjeljom od 11 do 13 časova. Dnevno se priprema oko 250 obroka, a na mjesečnom nivou više od šest hiljada. Hrana je kažu zaposleni u kuhinji raznovrsna. Uglavnom svaki dan imaju meso, a jednom sedmično, ponedjeljkom , služi se i kolač.Kuhinja je radila i za vrijeme praznika. U Centru za socijalni rad Doboj navode da se broj korisnika javne kuhinje tokom prošle godine povećao.

-U januaru prošle godine imali smo 88 domaćinstava koja su koristila usluge Narodne kuhinje, u tom mjesecu je izdato 4. 938 obroka . Iste godine u decembru taj broj se popeo na 6. 375 odnosno 111 domaćinstava – izjavio je Vedran Mitrović, direktor Centra za socijalni rad.

Rad kuhinje finansiraju Međunarodni fond solidarnosti “Emaus”, grad Doboj I ostali donatori. Narodna kuhinja u Doboju je počela sa radom u maju 2014. godine, kao pomoć građanima stradalim tokom poplava.

Izvor: RTV Doboj

Share.

Comments are closed.