Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar poljoprivrednicima

0

Usvojen jučer amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima, smatraju iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 posto od ukupnog budžeta”, navode u saopćenju.

U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po ishodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore.

“Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda. Kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u”, poručili su.

Poljoprivrednici će o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu.

akta.ba

Share.

Comments are closed.