Cijene nafte ne prestaju rasti – od početka godine više od 30 posto

0

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 1,7 posto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 63,89 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima rasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, dosegnuvši novi najviši nivo od novembra prošle godine. Od početka godine cijene su porasle više od 30 posto. Ovo je prvenstveno izazvano smanjenjem ponude iz Venezuele, Irana i Libije, odnosno posljedica je smanjenja proizvodnje od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Ta organizacija, zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno. Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji. Šef libijske nacionalne naftne kompanije upozorio je krajem prošle sedmice da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji.

S druge strane, posljednji podaci iz Kine potaknuli su nadu da bi se drugo po veličini svjetsko privredno moglo stabilizirati, nakon dužeg razdoblja usporavanja rasta, a to bi moglo podržati potražnju, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 1,7 posto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 63,89 dolara.

Izvor: Faktor

Share.

Comments are closed.