Doktorima u Crnoj Gori zabranjeno primanje poklona

0

Doktorska komora Crne Gore utvrdila je Kodeks medicinske etike i deontologije kojim je propisano da je, osim redovne i definirane naknade za doktorski rad u obliku plate ili honorara i zadovoljstva što je pomogao pacijentu, drugo sticanje materijalne ili bilo koje druge koristi iz njegovog doktorskog rada, u suprotnosti s Etičkim kodeksom.

U Kodeksu se navodi da je svako uvjetovanje zdravstvene usluge materijalnim koristima, koje nisu u skladu s etičkim načelima, u suprotnosti s Etičkim kodeksom. “Doktorima je zabranjena zloupotreba zanimanja i položaja.

Oni ne smiju koristi doktorski položaj da bi sebi ili drugome pribavili nezakonitu materijalnu dobit ili drugu pogodnost”, stoji u Kodeksu. Kodeks također kaže kako je liječenje ispred politike i vjere, odnosno da politička, socijalna, nacionalna, vjerska ili rodna pripadnost liječnika ne smije nadvisiti ili ugroziti stručnu pripadnost, niti može biti uvjet, osnova ili razlog za diskriminaciju prilikom napredovanja u struci, kao ni u međusobnim profesionalnim odnosima između ljekara, pišu crnogorski mediji.

(Fena)

Share.

Comments are closed.