HANIFA JE PROIZVELA PRVO DOMAĆE ORGANSKO ULJE OD ČUREKOTA

0

Odabrati certificirano prirodno, hladno cijeđeno ulje u šumi raznoraznih polufabriciranih “prirodnih” preparata na tržištu nije nimalo jednostavan zadatak. Zato vam predstavljamo jednu zanimljivu poduzetničku priču pod imenom Dermalab i njenu kreatoricu Hanifu Nurikić Balta, koja je uspjela u svom naumu da svojim trudom i zalaganjem proizvede organska certificirana ulja i to baš u našoj zemlji. Njezino je organsko ulje od čukoreta njezin najpoznatiji proizvod.

Početak proizvodnje hladno cijeđenih ulja prekinula je Covid 19 pandemija

Nakon završene Medicinske škole rođenu Gračanlijku Hanifu Nurikić Balta put je odveo na Poljoprivredno-prehrambeni fakulteta u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala na odsjeku Prehrambene tehnologije. Njeno interesovanje za hladno cijeđena ulja Hanifa nam otkriva potiče još od studija. Naime, diplomirala je i magistrirala upravo na temi proizvodnje hladno cijeđenih ulja i potom je dobila posao u proizvodnji i kontroli kvaliteta ovih proizvoda. No, preseljenje ju je nagnalo na prekid tog posla nakon pet godina i natjeralo ju na ulazak u poduzetničke vode i pokretanje svoje vlastite firme, Dermalab, koju je pokrenula krajem 2019.

“Kako su hladno cijeđena ulja jedan od glavnih komponenti prirodne kozmetike, uvijek me zanimala njihova proizvodnja. Nakon završetka studija sam pronašla par Učilišta u susjednim državama gdje sam učila o formulisanju i izradi kozmetičkih proizvoda. To je prvenstveno i planirano da bude ‘core business’ DermaLab-a, međutim ubrzo nakon registracije firme stigla je Covid-19 pandemija, pa smo napravili preorijentaciju i prvo počeli proizvoditi ulja za oralnu primjenu – ulje čurekota, bundeve, lana, za kojima je bila povećana potražnja u tom periodu. Do danas, hladno cijeđena ulja su ostala glavni dio našeg asortimana“, pojašnjava Hanifa.

Prve korake koje je Hanifa napravila ulazeći u poduzetničke vode podrazumijevali su borbu sa administracijom i registracijom firme, pribavljanje neophodnih dozvola za rad, te opremanjem proizvodnog pogona i nabavku potrebne opreme. I taman kad je sav taj proces završila i kad je sve bilo spremno za početak proizvodnje desili su se posve neočekivani obrati.

Pročitajte više: Elvisa Ećo: “Već 20 godina smo lideri u proizvodnji namještaja u BiH”

“I kao da početak pokretanja biznisa nije bio dovoljno težak, ubrzo nakon toga počinje Covid pandemija, koja je uveliko otežala poslovanje već stabilnim biznisima, a još više jednom startup-u, kakav je bio moj Dermalab“, prisjeća se Hanifa.

Prvo domaće organsko ulje od čurekota iz Dermalab-a

No, unatoč svim problemima koje je na početku njenog poslovanja sa sobom donijela Covid 19 pandemija ona nije obeshrabrila Hanifu i nagnala na odustajanje od njenog projekta nego ju je potaknula da se u potpunosti okrene proizvodnji organskih ulja koje je na našem tržištu itekako nedostajalo.

Pandemija je bila ogroman izazov za mene, natjerala me da napravim kompletan preokret u poslovanju, da preorjentišem našu proizvodnju i da joj se prilagodim na drugačiji način. Izvukla je iz mene neka nova rješenja o kojima dotad nisam ni razmišljala. Shvatila sam da nas je pandemija natjerala da se okrenemo prirodnim preparatima, a znajući odranije da na našem tržištu nedostaje lokalno proizvedeno ulje od čurekota odlučila sam da Dermalab prvi proizvede to organsko ulje u BiH. Crni kim ili čurekot je izuzetna biljka čije ulje predstavlja jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova za jačanje imuniteta, djeluje povoljno kod mnogih autoimunih bolesti, rješava vas hroničnog umora, problema sa dijabetesom, povišenim holesterolom, povišenim krvnim pritiskom, izuzetno je efikasan u otklanjanju ekcema, dermatitisa, gljivica, parazita, hemoroida, idealan je u tretmanu tegoba crijevnog trakta i još mnogo toga. A također je sjajan i za upotrebu u kozmetičke svrhe, od njege suhe kože, smanjenja bora, djeluje i kod opadanja kose, kod peruti…Zaista svemoćan prirodni preparat“, objašnjava Hanifa.

Njihovo hladno cijeđeno ulje od egipatskog čurekota ubrzo je dobilo i certifikat koji potvrđuje da je Dermalab ulje od čurekota jedino organsko ulje u BiH i da potiče iz organske proizvodnje, što je za Hanifinu vrlo mladu firmu bio ogroman uspjeh. Često ističe činjenicu da se sjeme čurekota ne može nabaviti lokalno ili regionalno, jer potiče iz jugoistočne Azije, te da ga je zbog toga trebalo nabaviti čak iz Egipta. Zbog toga je, priznaje Hanifa, prošla pakleno težak put popločan silnim administrativnim preprekama, od problema s uvoznom dokumentacijom do kontrole kvaliteta sirovine i konačnog proizvoda nužnog za dobivanje certifikata organske proizvodnje. No, iako iznimno težak, uspjeh koji je Dermalab postigao plasiravši na tržište prvo organsko ulje od čurekota proizvedeno u BiH bio je vrijedan svake groške znoja i nervoze koju je tim iz Dermalaba prošao.

Dobiti certifikat organske proizvodnje za neki proizvod u BiH znači i veliku odgovornost, jer ako ste ga jednom dobili ne znači da ćete ga dovijeka imati. Dešavaju se stalne kontrole i kontinuiran nadzor kako bi se utvrdilo postojanje bio kakvih neusklađenosti i odstupanja od stroge procedure propisane za organsku proizvodnju. I ako se u tok procesu utvrde odstupanja i neregularnosti certifikat vam može biti čak i trajno povučen. A da biste ga ponovo dobili tu nema opcija kao što smo navikli na našem tržištu “sad ću ja nazvati svog kolegu ili rođaka, on će mi to srediti”. Ovdje su takve stvari nezamisliveTo svi naši zaposlenici znaju i poštuju i ja jako cjenim njihovu posvećenost i razvijenu svijest“, kategorično trvdi Hanifa.

“Iza nas su prve tri najteže godine”

Većinu sirovine koje koriste za svoju proizvodnju uglavnom uvoze, jer, kako nam Hanifa objašnjava, većina njih uopće ne uspijeva u našim krajevima, kao što je kokos, čurekot, susam, argan i sl. Pored već pomenutog ulja od čurekota Dermalab proizvodi i druga ulja od bundeve, lana, kokosa, susama, koja se koriste za upotpunjavanje ishrane, održavanje i poboljšanje zdravlja. Pored tih ulja u njihovoj ponudi možete naći i prirodna ulja od badema i argana, koja se koriste prvenstveno u kozmetologiji, za njegu kože i kose.

“Pandemija nas je još na početku poslovanja naučila da treba biti hrabar, vjerovati u svoje ideje i svoje znanje i vještine i da ne treba odustajati. Kad se danas osvrnem na vrijeme koje je prošlo ponosna sam, jer su iza nas tri godine za koje kažu da su ključne u opstanku jednog startupa. Naravno, moram priznati da je sada dosta lakše, jer smo u tom periodu uspjeli uspostaviti stabilne i kvalitetne temelje za dalji razvoj poslovanja. Uspjeli smo dobiti i certifikati organske prizvodnje što nam je bio veliki cilj i sad se stvarno lakše diše“, priznaje neskromno Hanifa.

No, bez obzira na velike probleme koje su prebrodili u prve tri godine poslovanja njen tim iz Dermalaba ne miruje radeći na novim ciljevima i strategiji razvoja.

“Planova i ideja je jako puno, međutim ono što bih izdvojila je uvođenje nove linije proizvoda, kojim će naša proizvodnja dobiti odliku ‘zero waste’. Još uvijek je rano da o tome javno govorim, pa ćemo detalje pravovremeno objaviti na našim društvenim mrežama“, poručuje nam na kraju razgovora Hanifa Nurkić Balta, osnivačica Dermalab-a.

Dernalab organsko ulje čurekota možete kupiti u svim dm poslovnicama u BiH, a kompletan asortiman potražite u biljnim apotekama, prodavnicama zdrave hrane ili online na Orea bazaar platformi.

Izvor: (www.womeninadria.ba)

Share.

Comments are closed.