IGK: Neophodna revizija tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid

0

drazaInstitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da nakon rehabilitacije zločinačke ideje i njenih sljedbenika u Srbiji, Bošnjaci i svi bosanskohercegovački antifašisti imaju pravo, obavezu i dužnost da obnove tužbu za agresiju i genocid protiv Srbije.

“Rahabilitacija četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca, dokaz je da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata – genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, “zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da se u Srbiji i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike te dokaz neophodnosti revizije tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije”, stav je ove organizacije.

IGK podvlači da je rehabilitacija Mihailovića još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobijeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske, ali nije bio pobijeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac.

“Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. stoljeće”, ocjenjuju u IGK-u.

Naglašavaju da historijska i naučno-istraživačka istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi u mnogim svijetskim naučnim arhivama, jasno potvrđuje da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, zločinačkog i genocidnog karaktera.

“Svjesno falsifikujući historijske činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića”, poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da je rehabilitacija Draže Mihailovića zločinački čin, s dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom, dodaju, rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Evropska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama.

“Polazeći od historijske činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije”, zaključuju u IGK-u.

(Gračanički.ba)

Share.

Comments are closed.