Inicirati kazne i za one koji daju novac osobama koje prosjače

0

Povodom Međunarodnog dana djece uključene u život i/ili rad na ulici, u prostorijama Uprave policije MUP TK-a održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti koje se multisektorski poduzimaju u cilju sprečavanja trgovine djece.

Na rješavanju problema zajedno rade Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima, kojim koordinira Uprava policije, tim za identifikaciju žrtava trgovine ljudima, zatim Centri za socijalni rad i Udruženje Zemlja djece u BiH. Istaknuto je kako je posljednjih godina ostvaren napredak u procesuiranju onih koji potiču djecu na rad na ulici.

Na području grada Tuzle u prošloj godini su kroz 65 izlazaka na teren evidentirali 161 osobu u prosjačenju, od kojih je bilo 28 djece, a 8 ih je na kraju smješteni u prihvatilište.

Iako je smanjen broj djece koja rade na ulici, u porastu je broj odraslih osoba koje zatiču u projačenju.

Naglašeno je kako će se inicirati izmjene postojećeg Zakona o javnom redu i miru koje će predvidjeti i kazne za one koje daju novac osobama koje prosjače. Cilj je podići odgovornost građana koji na taj način podstiču činjenje prekršaja, odnosno kršenja javnog reda i mira.

 

 

Share.

Comments are closed.