Jasmina Terzić : “Gledajući djevojčicu preko malog ekrana ,shvatila sam da je moj sin autističan”

0

Priča koje slijedi u nastavku je ustvari borba naše Jasmine Terzić,majke dvoje djece .

Kao svako od nas,ova mlada majka nosi svoje breme na plećima .Borba i briga počinju nakon saznanja da je njen dječak  autističan.

Autizam je stanje u kojem se dijete ne može razviti normalno socijalno ponašanje, ponaša se kompulzivno i ritualno i obično ne uspijeva razviti normalnu inteligenciju.

Znakovi autizma obično se pojavljuju u prvoj godini života, uvijek prije treće godine. Bolest je 2 do 4 puta češća u dječaka nego u djevojčica. Autizam se razlikuje od mentalne retardacije ili oštećenja mozga, premda se u neke autistične djece pojavljuju i ti poremećaji.

Uzrok autizma je nepoznat. Njegov uzrok nije u lošem roditeljstvu.

Autistično dijete više voli biti samo, ne stvara bliske odnose, ne želi se grliti, izbjegava očni kontakt, odbija promjene, postane pretjerano privrženo poznatim stvarima, i stalno ponavlja iste radnje i rituale.

Ono što nas oduševilo je Jasminina reakcija nakon što smo pokazali želju da svoju priču podijeli s nama.Uzbuđeno je rekla :”Mnogo je roditelja kojima ce ova priča dati do znanja da nisu sami,da smo jedni drugima podrška”!

Tahir je rođen u Gračanici,potpuno zdrav dječak koji se normalno razvijao.S navršetkom prve godine progovorio par prvih riječi.Sa otprilike 18mjeseci vidne su promijene u ponašanju,te bi bio veci dio dana ispoljavao nervozu,nezadovoljstvo.Nakon Tahirovog drugog rođendan,majka je primjetila da dječak gubi kontak očima,prestaje sa igrama i stvara svoj svijet.Pored svega,Jasmina je primjetila da kretanje, motorika njenog dječaka i nije bas pohvalna za dob njenog sina.

“Sasvim slučajno ,gledajući emisiju  Moj život,djevojčica s autizmom je imala preslikano ponašanje naseg Tahira”-kazala nam je Jasmina.

Samo noć nakon toga, Tahir ne spava, vrišti, utjeha bilo koje vrste nije bila od pomoći.

Roditelji vođeni mišlju da njihov sin ima neke zdravstvene poteskoće posjećuju bolnicu.Nakon razgovora s liječnikom su shvatili da Tahir ima sve naznake autizma.

Nakon pretraga koje su urađene u cilju poboljšanja stanja malog Tahira, roditelji po preporuci liječnika odvode u “Mali svijet”, gdje će imati tretmane logopeda te da je mali i da ima nade da ce biti sve uredu.

Nažalost,njegovo zdravstveno stanje nije dozvoljavalo da se zadrži dugo tu.Tahir  kreće u obdanište,gdje su ga prihvatili s oduševljenjem da mu pružr pomoć.Nakon sto je s radom krenuo u centar “Kutak nade”,Tahir redovno odlazi na tretmane.Majka tvrdi da je primjetila napredak u dosta stvari sto se tiče ponašanja,a na svu sreću i socijalizaciji.

Nakon svega ,Tahiru se nije razvio govor.

Upisuje se u školu ,i uz niz poteskoća i borbe ova majka je uspjela da se Tahir osjeća prihvaćen.

Jasmina nam otkriva da je prolazila kroz razna stanja dok jednostvano nije prihvatila stanje i krenula u borbu.

“Moj život ne bi imao smisao bez Tahira.Ne mogu se osloboditi straha koji osjećam ,sta ce on kada mene ne bude.Iskušenja su različita..moje je ovakvo kakvo jeste.”-za kraj kazala nam je ova hrabra majka!

Share.

Comments are closed.