Je li bolonjski proces studiranja ikada zaživio u BiH?

0

Od Bolonjskog koncepta studiranja očekivani su bolji uvjeti studiranja, veća mobilnost studenata, više prakse te konkurentnost na domaćem i europskom tržištu Bolonjski koncept studiranja u Bosni i Hercegovini, traje već petnaest godina.

Ovakva reforma obrazovnog sustava, teorijski je Bosnu i Hercegovinu trebala približiti ostalim EVropskim zemljama i njihovim standardima.

No, je li to tako i u praksi? Od Bolonjskog koncepta studiranja očekivani su bolji uvjeti studiranja, veća mobilnost studenata, više prakse te konkurentnost na domaćem i europskom tržištu. Međutim, petnaest godina poslije, o uspješnosti ovog koncepta, mišljenja su podijeljena.

Studenti su uglavnom zadovoljni jer smatraju da je ovako uveliko olakšano studiranje, javlja BHRT. Međutim, kvalitet obrazovanja u još nedovršenom procesu prelaska na Bolonjski sistem obrazovanja, ostaje upitan. Upitno je i to jesu li profesori i studenti uopšte upoznati šta ovaj sistem podrazumijeva. Profesori kažu da se Bosna i Hercegovina nespremna odlučila za ovu praksu.

– Sarajevski univerzitet nije integriran u potponosti, samo su neki segmenti integrirani. Moramo raditi na adekvatnoj obuci kadrova i studenata da znaju što je to Bolonja i kako je treba implementirati, kaže profesorica Lamija Tanović.

Postavlja se pitanje je li moguće u obrazovni sistem države poput Bosne i Hercegovine, koja nema Ministarstvo obrazovanja na državnom niovu, u potpunosti integrisati evropski koncept obrazovanja?

– Ne bismo trebali ići za tim da integrišemo nešto u naš sistem, nego da sami osmislimo onaj sistem koji je najbolji za nas, tvrdi prof. dr. Vahidin Preljević, vanredni profesor Filozofskog fakulteta UNSA.

– Ono što se tu zanemarilo je da ne mogu sve akademske discipline biti na isti način tretirane pod okvirom Bolonjskog procesa. Ono što je doprinijelo prirodnim naukama, nije društvenim ili humanističkim. To su posljedice koje mi osjećamo danas, kaže Matija Bošnjak, doktorant na Filozofskom fakultetu UNSA.

Prednosti Bolonjskog obrazovnog sistema svakako su, u slučaju potpune implementacije, ogromna prednost za omladinu jedne države. Međutim, nedostaci koji su posljedica nepotpune i spore implementacije, mogli bi postati razlog više za napuštanje domovine.

(Tuzlanski.ba)

Share.

Comments are closed.