Kakvo nas vrijeme očekuje u februaru?

0

Početak feburara u našoj zemlji okarakterisan je nepovoljnim vremenskim prilikama pa u većini dijelova Bosni i Hercegovini vlada oblačno vrijeme dok u pojedinima dijelovima imamo kišu , susnježicu i snijeg. Međutim, prema riječima meteorologa FHMZ, Bakira Krajinovića ovo vrijeme bit će karakteristično samo za početak februara dok se narednim danima očekuje stabilizacija vremena.

„Mjesec pred nama bit će topliji od prosjeka i sa manjim količinama padavina u odnosu na uobičajene vrijednosti za febraur. Na prostoru sjeveroistočne Bosne prognozira se stabilnije vrijeme, a do sredine mjeseca samo povremeno može pasti malo kiše i susnježice.“ rekao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ.

Davne 1956. godine u februaru je izmjerena najniža prosječna tempretura i ona je iznosila -23, 7 stepeni C, dok je 2008. godine ona iznosila rekordnih 25,3 stepena. Kada je riječ o temperaturnim vrijednostima u mjesecu koji je pred nama one će biti nešto iznad prosjeka karakterističnih za ovaj mjesec.

“Prema prognozama do sredine ovog mjeseca maksimalne temperaturne vrijednosti iznosit će između 4 i 10 stepeni što nije ni blizu onih 25,3 stepena, što predstavlja uobičajene vrijednosti za prvu polovinu ovog mjeseca, ali ipak će one biti iznad referentnih vrijednosti za ovaj mjesec“ dodao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ

U prvih deset dana februara možemo očekivati mrazne dane, gdje će jutarnje temprature biti ispod nule, ali bez ledenih talasa. Kada je riječ o drugoj polovini februara prognozira se da će ona biti skoro pa identična kao i prva polovina, toplija i sušnija. U martu, prema dosadašnjim prognozama očekuje nas topliiji mjesec sa količinama padavina u okviru prosjeka.

RTV Slon

Share.

Comments are closed.