METEOROLOŠKI IZVJEŠTAJ 06.02.2023. Haris Babić, dipl.ing, meteorolog

0

Prva dekada 02. mjeseca 2023. odnosno zadnjeg zimskog klimatološkog mjeseca, nam je donijela jače zahlađenje uz prethodno turbulentnu promjenu u subotu praćenu jačim vjetrom te uz nešto padavina,kiše, susnježice i snijega. Snijega pogotovo ima na planinama, a malo ga je tokom vikenda bilo i u nižim krajevima. Vrijeme dosta priliči dobu godine u kojem smo, što je temperaturno sada pogotovo opravdano.

Jutro ponedjeljka je obilježilo dosta hladno vrijeme u većini BiH. Mnogi krajevi su bili u minusu, čak i u Hercegovini. Najniža temperatura do jutros u Mostaru je bila -1.0, a na krajnjem jugu u našem Trebinju čak -3.9°C. I drugdje je bilo jačih minusa. Tako su Sarajevo i Doboj mjerili -7, Ivan Sedlo -10, Han Pijesak -13, a vrh olimpijske Bjelašnice čak -19°C uz 160 cm snijega na vrhu.

Sedmica pred nama donosi nastavak stabilnog vremena uz izraženo polje anticiklone nad Evropom. Takva sinoptička situacija donosit će nam uglavnom stabilno ali i dalje hladno zimsko vrijeme pogotovo noći i jutra. Prvi dio sedmice bi bio oblačniji, pogotovo oko srijede kada uz dolazak oblačnosti ponegdje može biti i tek samo malo snijega.

Najhladnije u danima pred nama naravno na planinama i visoravnima, ali i u nizinama isto će se bilježiti i jači minusi, pogotovo u dolinama uz planinski lanac Dinarida. Upravo u tim nizinama bi se živa u termometru mogla spuštati lahko i ispod -10 stepeni Celzijusa pogotovo u srijedu i četvrtka.

I u danu će ostati hladno, bit će krajeva i sa cjelodnevnim minusima a one najviše u drugim krajevima do oko 0 ili nešto malo iznad. Prema vikendu odnosno u drugom dijelu sedmice bi bilo sunčanije uz nešto više i najniže i najviše dnevne temperature, odnosno hladnoća bi se smanjila. Ostala bi još hladna noći i jutra a danje bi imali nešto toplije vrijeme uz temperature i u plusu.

Za kraj sedmice tačnije u nedjelju trenutno ima šansi za malo padavina, no o tom potom to se svakako može mijenjati.Sve u svemu bez značajnih meteoroloških dešavanja u narednom periodu.
A narednih par dana će nas vrijeme makar dijelom vratiti i prijestiti ovog istog doba godine prije 11 godina, odnosno 2012. kada su se bilježili dosta jači minusi uz svakako više snijega na tlu pa je tako 06.02.2012. čak Mostar imao 79 cm snijega, a Sarajevo Bjelave 86 cm!‼

Share.

Comments are closed.