Mirela Hamzić: IT profesija nije bauk

0

U IT industriji imate priliku da doprinosite svojim idejama i postavljate nove trendove svakodnevno sarađujući sa najvećim svjetskim gigantima

Mirela Hamzić je završila ETF u Sarajevu, Odsjek za telekomunikacije, a danas je dio jedne globalne telekomunikacijske kompanije. Sa Mirelom smo razgovorali o njenim prvim danima na fakultetu te brojnim prednostima i izazovima u IT industriji. Također, osvrnula se na barijere i prepreke s kojima se danas mlade djevojke suočavaju prilikom odabira IT profesije kao svog budućeg zanimanja.

Po čemu pamtite prve dane na ETF-u?

Budući da sam fakultet shvatila jako ozbiljno i željela sam već na početku da se dokažem, prve dane na ETF-u pamtim po posvećenosti i mnogo mukotrpnog rada. Slobodno vrijeme i druženje s prijateljima se malo žrtvuje, ali sve se to isplati u budućnosti. ETF vjerovatno jeste bauk za neke, ali s ispravnim pristupom nema problema. Istina je da se treba dosta učiti, ali sve se može kada se stvore prave radne navike. Dok sam bila mlađa, smatrala sam da neke predmete mogu položiti samo genijalci i učesnici Olimpijada, ali vremenom sam te predrasude razbila i shvatila da ne postoji nikakva prepreka na putu do završetka mog školovanja.

Koja su bila očekivanja djevojaka za vrijeme studija?

ETF su uglavnom upisivali odlični učenici koji su voljeli prirodne nauke, ali je i dalje postojao izazov kako se prilagoditi novom okruženju i organizovati za učenje. Već nakon nekoliko položenih ispita sami sebi dokažete da nešto možete, dobijete više samopouzdanja i to je ono što vas vodi dalje. Prva godina je najizazovnija, jer se morate prilagoditi novim navikama, ali ako prvu godinu završite uspješno, prolaznost na svim sljedećim je mnogo veća.

Da li ste nailazili na neke prepreke u Vašoj poslovnoj karijeri?

U dosadašnoj karijeri sam imala samo pozitivna iskustva, iako moram priznati da je broj zaposlenih muškaraca u IT industriji bio mnogo veći na početku moje karijere nego sada. Kompanija u kojoj trenutno radim ima 36% zaposlenih žena što je jako visok procenat za IT sektor. Jedan od razloga zbog kojeg se djevojke ne odlučuju za IT karijeru jesu predrasude da je to zapravo muški posao. Takav stav sam imala i tokom studiranja, a kasnije i na poslu, tako da se nisam nikad dala obeshrabriti. Međutim, dosta djevojaka se i dalje bori i suočava sa istim ili sličnim predrasudama. Zbog toga je veoma važno širiti priče uspješnih djevojaka i žena kako bi razbili ovaj mit.

„Smatram da ne postoji ništa u IT svijetu što muškarac može uraditi, a žena ne može.“

Koje su prednosti rada u IT industriji?

IT industrija se konstantno razvija, tako da imate priliku da stalno učite nove stvari i razvijate se profesionalno. Također, imate priliku da doprinosite svojim idejama i postavljate nove trendove svakodnevno sarađujući sa najvećim svjetskim gigantima poput Ubera, Vibera i Whatsappa. Pored toga što je IT sektor jako dinamičan, tu su naravno i dobra primanja. Sve ove prednosti trebaju biti motivacija djevojkama da se odluče za IT. Ako je gore navedeno nešto što im može izmamiti osmijeh, onda je ovo put kojim bi trebale krenuti.

S kojim se izazovima suočavate?

Izazov je što stalno morate biti u toku sa novim tehnologijama i kontinuirano sticati nova znanja i vještine. Također, rad u globalnom okruženju zahtijeva i uspješno komuniciranje sa klijentima i partnerima širom svijeta, te razumijevanje i učenje o drugim kulturama. Ovo je naravno ujedno i prednost, jer na ovaj način upoznajete druge kulture i tako gradite svoju ličnost i širite vidike.

Koje su to barijere s kojima se žene suočavaju?

To su prvenstveno predrasude da je IT muška profesija i da žene nisu dobre u istoj, s čim se ja apsolutno ne slažem. Iz mog iskustva, postoji jako puno pozicija u IT sektoru gdje su žene čak i uspješnije od muškaraca i nalaze se na vodećim pozicijama. Zbog toga je važno da kroz ovakve priče i inicijative ohrabrujemo djevojke da se ipak odluče za IT karijeru.

Zašto biste preporučili rad u IT sektoru?

Upravo zbog svih već navedenih prednosti. Radeći u ovom sektoru, kroz kontinuiran rad na sebi, možete jako brzo profesionalno napredovati. Okruženje je dinamično, radite sa tehnološkim liderima i različitim kulturama. Nikad vam neće biti dosadno na poslu, tu su uvijek novi izazovi, a to je vrlo bitno. Ako imate strast prema IT-u, te želite sretni i zadovoljni odlaziti na posao, onda je ova karijera definitivno izbor za vas.

Možete li s nama podijeliti neku anegdotu?

U pisanoj komunikaciji sa partnerima sa Bliskog Istoka i iz Indije obraćali bi mi se često sa Mister, podrazumijevajući da s druge strane može biti samo muškarac. To su ti stereotipi o kojima govorimo i koje trebamo rušiti.

Share.

Comments are closed.