Nedim Musić: Damir Doborac je ključni čovjek za naš uspjeh

0

Nedim Musić, potpredsjednik UO RK Gračanica, govori za Sport1 o putu povratka u Premijer ligu, rezultatima ove sezone, ciljevima, sponzorima, navijačima, podršci.

Nakon dvije sezone RK Gračanica se vratio u elitni rang bh. rukometa. Kako vidite ovaj period iza vas?

– Sezona 2016/17. bila je naša prva prvoligaška sezona, a malo smo potcijenili konkurenciju u Prvoj ligi. Imali smo dva kiksa kući u prvom dijelu sezone, kada smo izgubili od Slobode, što nam je bio šamar za prepotenciju, a onda smo na jedvite jade pobijedili Kakanj na domaćem terenu. Već tad smo na polusezoni shvatili da ćemo se morati dobro pojačati ako mislimo da ostvarimo pozitivan rezultat u drugom dijelu u Kaknju. Doveli smo tri pojačanja. To su bili Hariz Begić, Adnan Tufekčić i Damir Doborac, koji je postao igrač-trener. To su igrači koji su u to doba napravili određenu igračku pauzu, a mi smo pokušali da ih osposobimo za kratko vrijeme i da obezbijedimo pobjedu u Kaknju. Nažalost, nismo zaslužili sreću i Kakanj nas je zasluženo pobijedio, iako smo u toj utakmici imali svoje šanse. Opet smo dakle ostali članovi Prve lige.

Ipak, ekipa vam se nije “raspala” i nastavili ste graditi tim za povratak u elitu. To je bilo jako uvjerljivo, jer ste se prošetali kroz Prvu ligu.

– Baš tako, na sreću, nismo se, kao ni godinu ranije kad smo ispali iz Premijer lige, “rasuli”, uprava je ostala na okupu, kostur ekipe je ostao na okupu. U toj drugoj sezoni smo imali peh da se Damir Doborac na uzvratnom meču Kupa BiH povrijedio i njegova igračka karijera je naprasno prekinuta, tako da smo u ovu novu sezonu ušli s njim isključivo kao s trenerom. Došlo je do određenih čistki u igračkom kadru, neki igrači su napustili klub, nekima smo zahvalili. Mi smo u sezoni 2017/18. suvereno osvojili prvo mjesto u Prvoj ligi FBiH.

Onda počinje ova sezona, koja je kao iz snova?!

– Uoči ove nove sezone u Premijer ligi ambicija je bila da budemo stabilan premijerligaš, da ne strepimo od ispadanja. Međutim, imali smo tu sreću da pred početak prvenstva dobijemo jedno izuzetno pojačanje, riječ je o našem reprezentativcu Muhamedu Toromanoviću, gdje smo dobili jednu novu dimenziju u ekipi i igri. Damir Doborac se maksimalno odgovorno posvetio radu i tvrdim da se u posljednjih 20 godina nije bolje radilo u RK Gračanica. Sav taj pripremni period žestoko se radilo, a sve nam je to ulijevalo povjerenje da budemo optimistični. Na početku prvenstva smo dobro krenuli pobijedivši Goražde i Vogošću, pa su uslijedila dva poraza u Mostaru i Doboju, a onda je krenula serija kao iz snova od sedam utakmica u kojima smo prvi put u historiji pobijedili Borac u Banoj Luci, Konjuh u Živinicama nakon dugo godina i tako dalje, pa smo nenadano i za nas i za druge izbili u prvi plan, te zajedno sa visočkom Bosnom zasjeli na prvo mjesto, gdje mislim da smo po igrama i zaslužili. Smatram da je ključni čovjek u svemu Damir Doborac, koji je fanatičnim radom unio samopouzdanje ovim igračima i učinio da svaki od njih da 150 posto svojih mogućnosti. Naravno, tu su iskustvo i kvalitet Muhameda Toromanovića umnogome doprinijeli da naša igra postane sigurnija, bolja i samouvjerenija. Mi kao uprava smo stvorili, kao i svake godine, jednu dobru hemiju, između igrača, navijača, kluba i grada. Mislim da smo ovu jesen napravili jednu jako lijepu priču u Gračanici.

Kakve su ambicije do kraja sezone?

– U Kupu smo dobili Vogošću, kojoj dajemo ulogu favorita, ali to ne znači da ćemo sa bijelom zastavom igrati protiv nje, naprotiv, ne bojimo se nikog, ali smatramo da Vogošća u ovom trenutku ima veći roster igrača, možda i kvalitetniji, a na klupi je proslavljeni trener i bivši selektor reprezentacije BiH Kasim Kamenica, a on će sigurno uvesti novitete i Vogošća će sigurno biti kvalitetnija nego jesenas. Ono što je sigurno jeste da nas u 21 dan od početka Kupa, pa u nastavku prvenstva očekuju tri meča sa Vogošćom, te se nadam da će to biti tri praznika rukometa. Kao klub nemamo nikakav imperativ da moramo nešto postići u prvenstvu i Kupu, idemo utakmicu po utakmicu, ako nam se otvori šansa da postignemo značajan rezultat, sigurno je nećemo ispustiti i učinit ćemo sve na terenu da ostvarimo taj cilj. Mnogo zavisi od toga da igrače zaobiđu povrede, da zdravstveni bilten bude kako treba. Sve je moguće, dokazali smo da možemo svaku ekipu dobiti, a isto tako možemo od mnogo ekipa izgubiti. Ponavljam, nemamo imperativ, ali ćemo ostati posvećeni radu i imati isti pristup i na proljeće, to hoćemo sigurno. Mi ćemo se uzdati u svoju snagu i svoj kvalitet, a drugi neka razmišljaju o nama.

Da li će biti promjena u igračkom kadru na polusezoni?

– Otprilike ćemo zadržati postojeću ekipu, a ako nam se ukaže prilika da nađemo jednog vanjskog igrača, dovest ćemo ga. Sigurno je da nećemo posezati za igračima iz inostranstva, za koje bi trebalo izdvojiti značajna sredstva za certifikat. Bitno je da ova ekipa koja je iznijela jesenji dio prvenstva ostaje na okupu.

Kakva je podrška lokalne zajednice i privrednika?

– Što se tiče finansiranja kluba, imamo podršku lokalne zajednice. Imamo sreću da je naš načelnik Nusret Helić sportski orijentisan, čovjek je koji je u vrhu uprave NK Bratstvo Gračanica, te svake godine pokazuje senzibilitet prema sportu i našem klubu. S te strane ne mogu reći da sam nezadovoljan. Razočaran sam odnosom Ministarstva sporta Tuzlanskog kantona, gdje naš klub nije dobio nijednu jedinu marku za ovu godinu, što je, najblaže rečeno, bezobrazno. Što se tiče privrednih subjekata u Gračanici, zahvaljujući njima, i opstajemo i postoji određen odziv tih ljudi, koji prepoznaju ono što mi radimo, transprentnost i kvalitet našeg rada i tu također ne mogu biti nezadovoljan. A da ima još firmi koje mogu pomoći sportskim kolektivima – ima. Dosad uspijevamo da sve svoje obaveze plaćamo i ne ulazimo u neke dužničko-povjerilačke odnose, koje ne možemo da ispoštujemo.

Pratite li stanje u RSBiH i kako ga komentarišete?

– Mislim da je stanje mnogo kompleksnije da bi se moglo u nekoliko rečenica objasniti. Mislim da smo u pat-poziciji, koja se može isključivo riješiti državnom intervencijom. Rukometni sport je doveden u ćorsokak i nema nikakvog rješenja, bez obzira na to koji ljudi bili na čelu RSBiH. Sve dok RSBiH ne dobije ID broj i prohodnost tekućeg računa, on praktično ima svezane ruke i sve ono što se radi je jedan vid improvizacije ljudi, koji su rukometni radnici i entuzijasti. U ovo pitanje se moraju uključiti najviše instance države, jer ne postoji pravna osnova da se ovaj problem riješi bez multidisciplinarnog pristupa svih interesnih strana kako bi se izašlo iz ove pat-pozicije.

(oslobodjenje.ba)

Share.

Comments are closed.