Nekoliko medalja za pčelare iz Škahovice !

0

Nedaleko od Gračanice, tačnije u mjestu Škahovica, zatičemo nasljednika ovog malog biznisa, Izudina Okića. Rad s pčelama je održavao sam nakon smrti svog oca Osmana.

Svjesni mnogobrojih koristi koje donosi ” marljive” pčelice, radu su se pridružili Izudinova kćerka Selma te njen suprug Jasmin. Proširili su pčelinjak na 150 košcnica. Posjeduju dva pčelinjaka , jedan se nalazi u Sjenini-Trebava a drugi u Škahovici.

Pored prodaje meda proizvode propolis, polen u medu, matičnu mliječ, perga, proizvodnja matica, rojeve i ostale preparate na bazi meda i propolisa.

Med se prodaje iskljucivo na sajmu i na kucnom pragu.

Na jučerašnjem sajmu održanom u Srebreniku ove porodične udružene ruke ostvarile su izuzetne rezultate.

“Danas smo osvojili 5 zlatnih medalja. Ja sam osvojila zlatnu medalju za najbolji bagremov med. Izudin Okic zlatne medalje za cvijetni i bagremov med. Jasmin Nuric zlatne medalje za cvijetni i lipov med. Zahvaljujemo se organizatorima sajama na gostoprimstvu i dobrodošlici! Na ovogodišnjem takmičenju u kvaliteti meda, naš med je ispunio sve tražene standarde i osvojili smo zlatne medalje. Naš bagremov med je bio najbolji med sajama. Naše drage pčelice proizvode najkvalitetniji med.”- za naš portal kazala je vrijedna Selma.

Direktne koristi koje dobiju pčelarstvom (med,propolis, polen u medu, matičnu mliječ, perga, proizvodnja matica, rojeve i ostale preparate na bazi meda i propolisa) ,možete pronaći kod vrijedne male udruge na kontakte : 061/606-787 (Selma Nurić) ,te 061/583-378 (Izudin Okić).

KORISNO !

“Nijedna pčela vam nikada nije poslala račun…priroda je besplatna, jer se ne fakturira, jer nije na cijeni, jer se njome ne trguje na pijacama, skloni smo to ignorirati.”- Pavan Sukhdev.

Indirektna korist koju daje pčelarstvo oprašivanjem poljoprivrednog bilja, znatno je veća od direktne, za oko 100 do 150 puta, jer u prirodi oko 80% biljaka su entomofilne (biljke koje oprašuju insekti). Oko 150 kulturnih biljaka na području Balkana zahtjeva oprašivanje pomoću pčela.

Share.

Comments are closed.