Očajni vlasnici štandova na zgarištu pijace u Tuzli: U požaru mi je sve izgorjelo, ne znam kako ću dalje

0

Prodavači čiji su štandovi sa robom izgorjeli tokom protekle noći na Hametovoj pijaci u Tuzli pristižu i posmatraju zgrarište na kojem su mnogi od njih do jučer zarađivali prodajući novu i polovnu robu. Većini je to bio glavni izvor primanja.

U toku je uviđaj nakon sinoćnjeg požara, materijalna šteta je velika, a i dalje je zatvorena jedna saobraćajna traka južne magistrale koja prolazi pored pijace. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade (PVJ) Tuzla cijelu noć borili su se protiv vatrene stihije, koju su stavili pod kontrolu tek u jutarnjim satima.

˝U gašenju požara učestvovala su četiri vozila sa posadama. Požar smo gasili od pola jedan do pola šest. Tokom intervencije dobili smo dojavu o još jednom požaru na drugoj lokaciji, pa je jedna ekipa otišla tamo, izvršila gašenje tog požara i vratila se na Hametovu pijacu. Nije bilo povrijeđenih, a od početka godine ugasili smo blizu 400 požara, što je mnogo više za razliku od prethodnih godina˝, izjavio je za AA Asmir Buljubašić, komandir PVJ Tuzla.

Prodavač donjeg veša Kadriju Hadžialjevića zatekli smo kako sjedi preko puta pijace i sa suzama u očima gleda svoj izgorjeli štand. ˝Prijatelji su mi javili jutros u sedam šta se dogodilo. Stariji sam čovjek, pa su se plašili da mi šta ne bude i čekali su da svane da me obavijeste. Ne znam šta da kažem. Prodavao sam muški i ženski veš. Imam penziju od 290 KM, ali šta se od toga može? I ono što bih zaradio prodajući veš, dok platim određene takse za pijacu, ostajalo mi je tek toliko da imam za hljeba, a radim stalno i po najvećim minusima i tokom najtoplijih dana. Ne bih da nije nužda. Zar smo se za ovakvu bijedu borili? Oba sina bila su u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, žena i ja cijeli smo rat proveli ovdje, a sada i ovo što smo pošteno zarađivali, toga sada više nema. Ne znam kako ću dalje˝, priča Hadžialjević, brišući suze i okrećući glavu u stranu. Nakon nekoliko trenutaka ponovo sam započinje priču. Navodi da je njegov štand, iako mjesečno svaki korisnik štanda za obezbjeđenje plaća 30 KM, do sada dva puta bio meta kradljivaca.

˝Evo, sada nam se ovo desilo, a svaka krađa do sada je završila zaključkom da je NN lice otuđilo robu. Država je vrlo ažurna kada treba šta naplatiti, a kada prodavači zovu inspekcije da izađu na teren i utvrde da je pijaca potopljena, jer se na nju slijevaju ogromne količine otpadnih voda iz okolnih naselja, tada se sporije reagira.

Eventualno dođe sanitarna inspekcija i kasnije pošalje vozilo Javnog komunalnog preduzeća ´Komunalac´, da otčepe šahtove i saperu pijacu, a niko ne rješava problem tamo gdje je nastao˝, ogorčen je Hako Hadžialjević, Kadrijin sin, koji dodaje da je siguran da je pijaca namjerno zapaljena, jer je vidio snimak na kojem se požar pojavljuje na dva odvojena mjesta, odnosno pored štanda njegovog oca na jednom od ulaza i u gornjem dijelu pijace.

Suada Mahmutović, koja na Hametovoj pijaci prodaje polovnu odjeću i obuću, još uvijek ne zna da li je vatra protekle noći došla do njenog štanda. ˝Čekam da se završi uviđaj. Tuga i očaj. Ne znam da li je šta moje izgorjelo, ali i ako nije, tužna sam jer je roba mojih prijatelja uništena. Inače, muž i sin su nezaposleni i jedini izvor prihoda nam je prodaja polovne robe. Živimo od toga što neko nešto kupi za dvije-tri marke. Petak, subota i nedjelja najbolji su dani za prodaju, kada se zaradi i po 30 KM, ali u danima pred kraj ili početkom mjeseca, sve dok svijet ne primi penzije i plaće, dobro se osjeti da se manje kupuje.˝ Goran Pezerović stanuje u zgradi u blizini Hametove pijace i kaže da ga je probudila snažna detonacija, nakon čega je ustao i s prozora posmatrao šta se dešava.

˝Tu je već bilo jedno vatrogasno vozilo, a ubrzo su stigla još dva. Plamen koji se nadvio iznad pijace bio je visine do možda četvrtog-petog sprata. Nema sumnje da je požar podmetnut, jer je ova pijaca trn u oku mnogima, ali kada policija i krim tehničari obave svoj posao, znat ćemo kako je došlo do zapaljenja˝, navodi Pezerović.

(AA)

 

Share.

Comments are closed.