Osnovani su u garaži, a danas su najvrijedniji brend na svijetu

0

Američki tehnološki div Amazon prestigao je Apple i Google te tako postao najvrjedniji brend na svijetu, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Vrijednost branda Amazon porasla je na 315 milijardi dolara, kaže se u izvještaju agencije za istraživanje svjetskog tržišta Kantar koje prenosi agencija Hina. Amazon je tako skočio s trećeg na prvo mjesto i zasjenio Google, koji je skliznuo s prvog na treće mjesto, dok je Apple ostao na drugom mjestu.

Amazon, koji je u svojoj garaži 1994. godine osnovao Jeff Bezos, stigao na vrh liste zahvaljujući ključnim akvizicijama, vrhunskim korisničkim uslugama i inovativnom poslovnom modelu, stoji u Kantarovom priopćenju.

Put uspjeha

– Pametne akvizicije, koje su dovele do novih izvora prihoda, izvrsno pružanje usluga korisnicima i sposobnost da ostane ispred svojih konkurenata nudeći raznolik skup proizvoda i usluga, omogućile su Amazonu da konkurentno ubrzava rast vrijednosti branda – izvijestio je Kantar.

Među prvih deset kompanija ponovno su dominirale američke kompanije

– Apple s 309,5 milijardi dolara, Google s 309 milijardi dolara, te Microsoft s 251 milijardom dolara. Visa je imala vrijednost od gotovo 178 milijardi dolara koja ju je smjestila na peto mjesto, dok je društvena mreža Facebook zasjela iz nje s gotovo 159 milijardi dolara. Po prvi puta je Alibaba pretekao Tencent te postao najvrjedniji kineski brand. Alibaba je bio sedmi s 131,2 milijardi dolara, a Tencent ga prati u stopu, na osmom mjestu s 130,9 milijardi dolara. (tuzlanski.ba)

Share.

Comments are closed.