‘Posao iz snova’ kao mit modernog vremena

0

Može li i dovoljno dobar posao postati naš posao iz snova ako u glavi stvari postavimo drugačije?

Nema ništa loše u težnji da radimo ono što volimo, no na kraju dana svima je potreban posao koji plaća račune. Često nas idealizirani pogled na neki posao može odvesti od trenutnog posla koji volimo i koji nam osigurava pristojan život, ali smatramo da nije dovoljno dobar za nas.

Očekivanja se ne moraju poklapati sa stvarnošću, a nešto što smo doživljavali kao posao iz snova može postati naša glavna noćna mora, piše portal women in adria. Sve naše fantazije koje smo još kao djeca prikupljali i zamišljali „što ćemo biti kad narastemo“ u realnom životu treba ostaviti sa strane. Maštanje je uvijek pozitivno, ali isto tako bismo morali sagledati pozitivne stvari u nečem što na prvu ne djeluje kao dobitak na lutriji.

Naša percepcija o poslu mijenja se tijekom života

Sandra Kujundžić Drašković, visoka menadžerica za telekomunikacije, otkrila je kako ona gleda na razliku dobrog i savršenog posla: „Posao iz snova mijenja se tijekom različitih faza života isto kao i dobar posao. Na primjer kada su moja djeca bila jasličke dobi, moj posao iz snova bio je onaj koji daje maksimalnu fleksibilnost. Trenutni posao iz snova mi je posao u kojem mogu iskoristiti svoje dosadašnje prikupljeno iskustvo, a također vjerujem da će mi se za nekoliko godina pojam posla iz snova ponovno promijeniti“. 

Često posao iz snova može biti onaj zbog kojeg ćemo pristati i na nešto što kod dovoljno dobrog posla ne bismo. Naše fantazije nas tako mogu dovesti do posla koji je odličan na papiru, ali u stvarnosti nas sputava kao osobe i ne dozvoljava nam osobni razvoj. Naravno, ako na osobni i profesionalni razvoj ne gledamo kao istu stvar. Prednosti dovoljno dobrog posla je to što nam on može izvrsno ležati, dobro se snalazimo u njemu, imamo dobra primanja koja plaćaju naše račune i ostaje nam vremena izvan tih osam sati kada se bacamo na najvažniji projekt našeg života – na nas same.

Opasnosti posla iz snova su svakako stvari na kojem ne bismo inače pristali: kontinuirani prekovremeni rad, manja primanja, neizvjesnost, pojačani stres i nelagoda oko pitanja jesmo li dovoljno dobri.

Mirela Sučić Čevra, regionalna direktorica u turoperator kompaniji, smatra da u svim težnjama treba biti pragmatičan: „Često težimo nečemu što se čini kao stvar iz snova, a kad to ostvarimo tek onda uočimo i neke nedostatke. Ne kažem da zbog toga ne treba težiti poslu iz snova. Dakako da naš posao mora biti fokusiran na naše interese i vještine, ali po meni je ključ u balansu naših vrijednosti i podudara li se naš posao s time. Dugoročno to je jedino bitno. No, ako imamo dobar posao, a ipak želimo neki preokret u karijeri i posve promijeniti život, samo ću reći „You go girl!“ – jer život je samo jedan i ponekad uistinu vrijedi riskirati!“. 

Potpuno je OK da posao nije naša strast

Ako mislite da vaš posao nije najbolji niti najkreativniji na svijetu, zastanite na trenutak i razmislite što vam dobroga donosi. U svakom poslu dolazi do zamora, no posao ne mora biti vaša strast. Riječ strast je u moderno vrijeme postala previše vezana za posao umjesto za milijun aktivnosti kojima se možete baviti u svoje slobodno vrijeme. Potpuno je u redu dobro odraditi svoj posao i onda sretno otići na nešto oko čega ste vrlo strastveni; sport, glazba, čitanje, kulinarstvo, vožnja motorom. Nemojte zaboraviti da je vaš život vaš san.

Podsjetnik zašto je dovoljno dobar posao često bolji od posla iz snova:

Imate više vremena za biti strastveni oko vlastitih hobija i interesa
Niste svakodnevno izloženi stresu i kontinuiranom pritisku
Jasno vam je u kojem smjeru se kreće vaša karijera
Znate koliko vrijedite i ne pitate se svaki dan jeste li dovoljno dobri 

Izvor: women in adria

(moj-posao.net)

Share.

Comments are closed.