Posjeta američke pjesnikinje Heather Derr-Smith Gimnaziji “Dr. Mustafa Kamarić”

0

U utorak, 14. maja 2019. godine Gimnaziju “Dr. Mustafa Kamarić” posjetila je uspješna američka pjesnikinja i aktivistica Heather Derr-Smith prilikom čega je održala radionicu na temu poezije za sve učenike koji uživaju u čitanju i stvaranju iste.

Derr-Smith je nagrađivana autorica četiri knjige i trenutno je u procesu čisanja pete. Upravo njena prva knjiga “Each End of the World” govori o periodu 1991-1996 kada je volontirala na ovim područjima. Ona je velika zaljubljenica naše zemlje koju je prvi put posjetila 1994. godine i od tada se neprestano vraća.

Trenutno organizira radionice na temu poezije u Američkim kucima u BiH podržana od strane Američke ambasade. Osim Američkih kutaka željela je svom radu priključiti neke druge gradove i zajednice.

Na prijedlog V. B. Borjena, koji uspješno sarađuje sa njenom organizacijom koja podržava autore širom svijeta koji imaju nešto da kažu. Pored BiH posjetila je i mnogo drugih zemalja, mahom pogođenih ratnim razaranjima.

Heather je učenike Gimnazije upoznala sa svijetom poezije, nekim novim obećavajućim mladim autorima, te i njima samima dala priliku da pokažu svoj rad. Ovom prilikom za nju su izveli predstavu Hamlet, koju su pripremali povodom Svjetskog dana knjige i Dana Shakespeare-ove smrti 23. aprila.

Da i srednjoškolci imaju veliki interes za pozorište i scenu pokazali su članovi English Workshop-a: Benjamin Smajić, Adnan Maleškić, Berina Hrnjčić, Abida Mulahusejnović, Azra Gopo, Maida Sprečić, Šaira Delić, Dženana Selmanovć, Nadija Mujčić koji su sa svojom mentoricom profesoricom Lejlom Đulić, pripremili kratku predstavu u dva čina kao parodiju na Hamleta.

Pripreme za samu predstavu trajale su pola godine. Prethodilo joj je mnogo rada i truda jer su učenici sami napisali scenarij na književnom engleskom jeziku, koji je dosta zahtijevniji od onog govornog.

Za samu izvedbu vježbali su više puta sedmično i odvajali svoje slobodno vrijeme kako bi gledaoci uživali u krajnjem rezultatu.

Američku pjesnikinju su oduševili svojim tečnim engleskim jezikom, ali i beskrajnom harizmom i humorom zbog čega ih je odlučila pohvaliti objavom na svojoja web stranici.

(Merima Šestan)

Share.

Comments are closed.