Povećan broj padova i lomova građana

0

Medicinari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla tokom vikenda imali su pune ruke posla. Zbog snijega i poledice, mnogi građani usljed pada zadobili su određene povrede. Tako se od petka do ponedjeljka u Službu javilo 26 osoba koje su imale lomove i prevezeni su u Kliniku za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Osim onih koji su došli u Hitnu, medicinari su na terenu intervenisali kod pet osoba koje su teže povrijeđene. Radi se o povredama ekstremiteta.

”Dakle ruke i noge. S obzirom da se dočekuju najčešće, mada ima i povreda kičme i ozbiljnijih povreda jer kada padaju kod ozbiljnih padova, jer ne samo da se dočekuju na leđa, vrlo često udaraju i glavom”, navodi dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Najčešći lomovi su kod starijih osoba. Obzirom da su njihove kosti krhke, ljekari preporučuju da se što manje kreću u ovo vrijeme, te da u slučaju mogućnosti pošalju nekog od ukućana kako bi im obavio neodložne poslove. Sami građani svjesni su ovog vremena i kažu da se kreću s oprezom.

Iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla navode da u slučajevima lomova i povreda, sami građani povrijeđenim osobama mogu pružiti prvu pomoć. Gdje je vidljiv deformititet, potrebno je priručnim sredstvom izvršiti imobilizaciju povrijeđene osobe. Ako postoji otvoreni prelom sa krvarenjem potrebno je pokušati zaustaviti krvarenje ili podvezati mjesto preloma.

”Tamo gdje postoji sumnja na povredu kičme, te pacijente ne dirati, ostaviti ih u onom položaju u kojem su zatečeni, ništa im neće značiti par minuta duže što će ležati na snijegu, na ledu, na hladnom, da rizikujemo i od nekog podhlađivanja. U svakom slučaju je bolje nego da nestručna, neadekvatna imobilizacija dovede do trajnog oštećenja sa trajnim invaliditetom”, kaže dr. Kuluglija Memišević.

U posljednja tri dana u Kliniku za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla zbog povreda izazvanih padom za pomoć ljekaru obratila se 61 osoba sa područja cijelog kantona.

(RTV Slon)

Share.

Comments are closed.