Prijedlog da se u FBiH uvede potpuni karantin, čeka se odluka

0

Krizni štab Federacije BiH će na današnjoj sjednici razmatrati uvođenje potpunog karantina za građane koji žive na području Federacije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

“Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federacije BiH razmatrat će se mjera uvođenja potpunog karantina u Federaciji BiH, ali u ovom trenutku ne možemo znati kolika je izvjesnost usvajanja takve mjere”, rekla je Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite za Klix.ba.

U Bosni i Hercegovini se iz dana u dan povećava broj zaraženih koronavirusom i do sada je od njegovih posljedica preminulo 18 osoba, dok ih je 567 pozitivno.

Na samu najavu jedne tako oštre mjere, poput stavljanja cijele FBiH u potpuni karantin, reakcije javnosti na društvenim mrežama su brojne. Većina ih osuđuje takve najave, kritikujući čak i opciju da takvo nešto bude usvojeno.

Prije sjednice iz Kriznog štaba nisu mogli reći ništa detaljnije osim da će se razmatrati i prijedlog potpunog karantina.

A šta bi to u praksi značilo? U narednih 15 dana mjera koja sada važi za starije od 65 i mlađe od 18 bila bi produžena na sve. Ipak, i u tom slučaju bi definitivno postojali izuzeci te bi se odredilo ko se i kada može kretati.

Također, izvjesno je da bi nadležni i u slučaju uvođenja potpunog karantina morali ostaviti opciju da član porodice može otići do prodavnice po nabavku hrane i slično. U Kini, u provinciji Hubei i gradu Wuhanu karantin je važio za sve, a svaka dva ili tri dana po jedan član porodice je mogao izaći i otići u prodavnicu.

Čak i postojeće mjere u FBiH naišle su na brojne kritike, pa određeni poslodavci već upućuju apele da se određenim radnjama omogući rad i poslovanje uz mjere predostrožnosti.

Struka, odnosno ljudi koji rukovode imenovanim kriznim štabovima, analiziraju i odlučuju o svakom potezu. Federalni krizni štab ima devet članova i oni odlučuju o svim mjerama na teritoriji entiteta. Na snazi su već brojne mjere, a ključne su da je zabranjeno kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina. Ograničen je i rad tržnih centara, sve prodavnice rade skraćeno.

Koliko je realno uvođenje potpunog karantina bit će poznato danas, a izvjesno je da će se o tome pitati i stručnjaci epidemiolozi shodno rastu broja novozaraženih.

(klix.ba)

Share.

Comments are closed.