Prvi u BiH: UKC Tuzla dobio AKAZ akreditaciju

0
SAGRA

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla prvi je klinički centar u Bosni i Hercegovini koji je dobio AKAZ-ovu akreditaciju. To znači da tuzlanski UKC zadovoljava standarde sigurnosti i kvaliteta u procesu pružanja zdravstvene zaštite. Ovim povodom danas je upriličena svečana ceremonija dodjele akreditacija UKC-u Tuzla i njegovim organizacionim jedinicima.

„Prije 15 godina mi smo krenuli u standardizaciju naših radnih procesa. Kroz tu standardizaciju mi želimo da ispunimo zakonsku obavezu, a to je da svakom pacijentu pružimo uslugu standardnog kvaliteta, da ostvarimo zadovoljstvo pacijenata našim uslugama, a isto tako da pružamo usluge koje su zasnovane na savremenoj medicinskoj praksi.“ – kazala je Naida Muhić, načelnica Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta u UKC-u Tuzla.

Vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH proces ocjenjivanja započeli su u martu ove godine. Ovaj izuzetno zahtjevan proces koji je završen u rekordnom roku od velikog je značaja za Tuzlanski kanton, što otvara nove mogućnosti koje izlaze iz granica Bosne i Hercegovine.

„Tržište zdravstvenih usluga u zemlji pa i vani mora imati određene certifikate i reference kako bismo dobijali pacijente ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz inostranstva kada je u pitanju značaj prema međunarodnim granicama, ali generalno najveći značaj ima za Tuzlanski kanton.“- Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Obzirom da je federalna Agencija za kvalitet i akreditaciju zdravstva članica međunarodne organizacije ISKVE, to znači da će ova akreditacija biti dodatno vrijednovana u svim zemljama Evrope u kojima ova organizacija i djeluje.

(RTV Slon)

Share.

Comments are closed.