Ramazan u mom domu

0

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara i odabrani muslimanski mjesec koji se određuje pojavom mlađaka. Vrijednosti i odlike ovog veličanstvenog mubarek mjeseca ramazana i najdražeg gosta koji dolazi u kuće i srca muslimana su velike. Ramazan je najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je objavljen Časni i Plemeniti Kur’an, u njemu se vrši jedan od temeljnih ibadeta koji nas približava našem Gospodaru – post, u njemu je najčasnija noć u godini – Lejletul-Kadr, u njemu se meleci spuštaju, u njemu se otvara džennet, a zatvara džehennem. U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Uzvišeni Allah s.w.t. je izdvojio mjesec ramazan i odabrao ga za objavljivanje veličanstvenog Kur’ana te nam propisao ibadet posta. Kur’an je orijentir i jasan dokaz ljudima, a taj dragocijeni dar prenio nam je najodabraniji Allahov rob, poslanik Muhammed a.s. koji je poslan cijelom čovječanstvu. Prenosi se od Ebu-Mes’uda el-Gaffarija r.a. da je rekao: “Čuo sam Resulullaha s.a.w.s. da kaže: „Kada bi robovi znali šta je ramazan, željeli bi da čitava godina bude ramazan.“

Ovaj ramazan nam je došao u vrijeme pandemije korona virusa i mnoge aktivnosti koje se inače održavaju tokom ovog mjeseca će bit’ zabranjene. Teravih-namaz je poseban namaz koji se klanja samo tokom mjeseca ramazana, ovaj namaz je i sunnet-muekkede, ono što je poslanik Muhammed a.s. radio, govorio ili šutnjom odobrio; nažalost, spriječeni smo namaze i iftare obavljati u džematu, ali u toplim domovima i u krugu porodice nismo. Ramazan je uvijek dobrodošao gost u mojoj kući. Moja sestra i brat su počeli postiti veoma mali i nadam se da će i ovaj ramazan, uz Božiju pomoć, ispostiti do kraja. Brat je izrazio želju da ga naučim arapska slova, a meni je bilo zadovoljstvo učiti ga. Moj najveći uzor u porodici je moj djed Osman, iako je star i bolestan, on ne propušta ramazan. Majka moja uvijek sprema najljepša i najukusnija jela, naravno da jelo ne može biti ružno, ali tokom ramazana je posebnog ukusa, posebnog mirisa… Nena je napravila halvu da, kaže, kuća miriše! Sjećam se prethodnog ramazana – išla sam sa sestrom na teraviju u našu džamiju; džamija nam bude, mašAllah, puna, a dok smo bile manje, učestvovale smo i na programima koje je obilježavao naš hodža tokom 17. i 27. noći ovog mjeseca. Najdraži su mi iftari i najviše se njima radujem jer ih provedem za istom sofrom sa svojom porodicom. Probude mi se emocije tako nas gledajući za istim stolom, sve zdrave i zadovoljne. Djed i nena, moji roditelji, brat i sestra, ja, smo jedna skladna i složna porodica, velika smo porodica, ali nikad ne bi odbili novog člana.
Moram spomenuti tog novog člana koji igra bitnu ulogu u mom životu, mog mačka. Uskoro će godina dana kako sam ga našla, zavoljela, othranila, brinula se o njemu kao majka o djetetu… Važan je jer je upravo on bio uzrok moje predaje islamu i velike pokornosti Allahu dž.š. Dva mjeseca nakon što sam ga udomila, iznenada se izgubio. Tražila sam ga, zvala, uzalud sve. Nije naučen na vanjsku sredinu i zato sam se bojala da će mu se kakva nesreća desiti. Odlučila sam da klanjam, što do tad nisam radila, da zamolim dragog Boga nakon svakog selama da mi vrati mog ljubimca. Možda zvuči neobično i čudno, ali ovo je istinita priča, I vallahi, dva dana ne prođoše, moj mačak nađe put domu svome. Otad, svaki dan, elhamdulillah, klanjam ako sam u mogućnosti, a evo četvrti mjesec prolazi kako sam samostalno naučila arapska slova te počela učiti Kur’an. Za mačke je poslanik Muhamed s.a.w.s. rekao da su one od onih koje nas posjećuju i da ih ne trebamo tjerati sa kućnog praga. One su umiljate i šerijatski čiste što je najvažniji uslov da se očuva zdravlje tako da nema šerijatske zapreke za njih. Vodu iz koje je mačka pila koristio je za abdest, smatrajući da je čista, prenosi se od Poslanikove žene Aiše r.a. da je kazala: “Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem je rekao: „Mačka nije nečista; ona je od onih koji obilaze oko vas.“ Vidjela sam Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, kako se abdesti ostatkom vode koju je mačka pila.”
Radovala sam se ovom ramazanu nadajući se da ću sa sestrom ići u džamiju jer poznato nam je da je namaz u džematu, u džamiji, vrjedniji od pojedinačnog namaza u svojim kućama; inšallah, bit će još prilika. Pošto su škole zatvorene i ne zna se kad ćemo i hoćemo li se vratiti u školske klupe, imam puno više slobodnog vremena i, ako Bog da, iskoristit ću ga za dodatno znanje o vjeri. Voljela bih naučiti još sura i završiti hatmu, tj. proučiti Kur’an do kraja. Učenje Kur’ana ubraja se u najodabranija djela jer će za svaki harf, insan biti nagrađen deseterostruko. Zamislite kolika nagrada čeka čovjeka koji prouči cijeli Kur’an, njegovih 77845 riječi? S posebnom pažnjom i željom slušam i ilahije i pronalazim značenja arapskih riječi koje se spomenu, smatram da je arapski jezik težak, ali uz dobru volju i želju nije ga nemoguće naučiti. Osim toga bih željela pročitati još knjiga koje govore o islamu i Poslaniku, lijepom odgoju, budućem svijetu, Džennetu i Džehennemu, a posebno volim čitati hadise i poučne priče koje su prenijeli razni učenjaci.

S nestrpljenjem čekam dolazak Bajrama, a do tad molim dragog Allaha dž.š. da nam olakša nastupajuće ramazanske dane i da nam podari Svoju milost, oprost i iskreno se nadam da će svakim danom sve više ljudi da jača svoj din i primi islam.

Autor: Amina Osmanhodžić

Share.

Comments are closed.