Realizovan projekat uređenja dijela korita Lukavičke rijeke

0

U okviru projekta održivog oporavka na lokalnom nivou i potpisanog Memoranduma o razumijevanju između načelnika Općine Gračanica Nusreta Helića i predstavnika organizacije World Vision u Bosni i Hercegovini, kroz podršku intervencijama za okolišni i ekonomski oporavak a u skladu sa specifičnim lokalnim potrebama po općinama, urađeno je čišćenje i zaštita riječnog korita Lukavičke rijeke u Mjesnoj zajednici Lukavica. 

Uređenje je izvršeno na 150 metara dugoj dionici Luke-most a vrijednost radova je oko 20.000 KM. Općina Gračanica je u projektu učestvovala kroz obezbjeđenje projektne dokumentacije i nadzora izvršenih radova.

Uređenjem ovog dijela riječnog korita mještani naselja Luke u Lukavici bi trebali spokojnije dočekati naredne kišne padavine bez straha da će im domovi biti poplavljeni. Radi se o građanima iz sedam porodičnih kuća koji još od 2000 godine ne spavaju mirno kada počnu malo obilnije kiše ili otapanje snijega.

Predsjednik Vijeća MZ Lukavica Mirsad Hadžić je kazao da u Lukavici ima još problema koje bi trebalo rješavati ali da je i ovaj mali projekat itekako bitan.

Projekat čišćenja i zaštite riječnog korita Lukavičke rijeke realizovala je firma Grimig iz Doboj Istoka, a u okviru istog projekta i u Orahovici će biti izvršeno uređenje korita lokalnog vodotoka koji plavi i stvara probleme mještanima Donje Orahovice.

(Radio Gračanica)

Share.

Comments are closed.