Rijaset, BBI, Klas i Securitas: Hiljadu ramazanskih paketa za povratničke porodice

0

Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa BBI bankom i partnerima: Klasom, Securitasom i BBI Real Estateom pokrenuo je humanitarnu akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava za hiljadu povratničkih porodica. …

Paketi će biti podjeljeni povratnicima u Rudom, Višegradu, Rogatici, Žepi, Kotor Varošu, Bosanskoj Gradišci, Banja Luci, Livnu, Kupresu, Duvnu i Glamoču.

Ukupna vrijednost donacije je 100.000 konvertibilnih maraka, a riječ je o paketima koji, između ostalog, sadrže 25 kilograma brašna, osam litara ulja, deset kilograma šećera, kilogram kafe i ostalih sličnih životnih namirnica i higijenskih sredstava.

Ramazanski konvoj stigao je danas u Rogaticu, gdje su podijeljeni paketi povratnicima na području ove općine. Osim Rogatice ramazanskim paketima biće obradovani i povratnici u Žepi, Višegradu i Rudom. Kamioni sa paketima otišli su i u pravcu Kotor Varoši, Banje Luke i Bosanske Gradiške dok je treći pravac Kupres, Livno, Duvno i Glamoč, prenosi Klix.

“Ovim projektom Islamska zajednica u BIH nastavlja saradnju sa kompanijama ali i svojim resursima učestvuje u zajedničkoj pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Kroz slične akcije Islamske zajednice u prošloj godini su realizovani brojni projekti a podjeljeno je pomoći u vrijednosti od 12 miliona KM. Tokom ramazana, do sada su bolnicama i zdravstvenim ustanovama donirani lijekovi, u Travniku primjerice u vrijednosti od 126 000 KM, bolnici u Mostaru lijekova u vrijednosti 32 000 KM i isto tako pripremljeno je 2.000 ramazanskih paketića koji će do početka bajrama biti podjeljeni djeci povratnika u manjem bh entitetu“, pojašnjava Amel efendija Kozlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rogatica.

Paketi pomoći su još uvijek potrebni stanovnicima u ovom kraju.

“Nažalost, moram kazati da smo u stanju da su nam ovi paketi potrebni za mnoge povratničke porodice, konkretno u Rogatici će sigurno dobro doći. Paketi su sadržajni i u ovim mubarek danima obradovat će sve porodice do kojih dođu“, kaže efendija Kozlić.

Obradovali su i nanu Adilu Tiro iz Osove kod Rogatice. Jedna od prvih povratnica u ovaj kraj danas živi sama. Dane provodi u postu i ibadetu, učeći dove i moleći se za dobro svoje djece ali i svih dobrih ljudi. S radošću je dočekala ramazanski poklon jer takvih prilika i nema mnogo u ovom mjestu.

“Alahu šućur, neka im dragi Alah ispuni sve želje i da su zdravi i živi svi koji pomažu ljudima. Ja živim od Islamske zajednice, znam proučiti jasine. Teško se živi, ali postim otkako znam za sebe“, kaže nana Adila.

Život u Osovi kod Rogatice nije jednostavan, sama je a djeca su joj u Sarajevu.

“Platim komšiji da me dovuče na prvu teraviju, i on me i dovuče i sačeka. A efendija me poštedi, dobar je, pomaže mi, zovne na iftar“, kaže nana Adila.

Ramazan je poseban svugdje pa i u Rogatici, u povratničkim džematima i medžlisima.

“Dočekujemo ga i organizujemo kako najbolje znamo i umijemo. U svakom pogledu ovaj ramazan je bolji za razliku od prethodnih, i po posjetama i sadržajima koje organizujemo ovdje u našoj džamiji u gradu. Svake subote imamo zajedničke iftare gdje okupljamo oko 100 do 200 vjernika, organizuju ih naši Rogatičani koji od agresije ne žive više ovdje“, kaže Amel efendija Kozlić.

Na području Rogatice je još 16 džamija koje su u funkciji, gdje se organizuju bar po jedan teravih namaz i zajednički iftar.

“Nadamo se da će se Bajram namaz klanjatI u svih 16 rogatičkih džamija“, dodaje efendija.

U samom gradu danas živi oko 35 povratnika dok ih je na području cijele općine Rogatica oko 350.

Hamed Efendić, direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta islamske zajednice u BiH istakao je kako je mjesec ramazan pravo vrijeme da pružimo pomoć drugima.

„Pomoć povratničkoj populaciji koja se nalazi na marginama društva veliki je zadatak svih nas. Islamska zajednica permanentno radi na povratku stanovništva u prijeratne domove. Danas ćemo za hiljadu povratničkih porodica dostaviti ramazanske pakete, koji sadrže korisne namirnice i nadamo se da će ovi paketi unijeti dodatnu radost u domove naših džematlija. Ovom prilikom želimo se zahvaliti i suoorganizatoru projekta BBI banci, kao i partnerima na projektu komanijama Klasu, Securitasu i BBI Real Estateu“, kazao je Hamed Efendić, direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta islamske zajednice u BiH.

(Izvor: Akos.ba)

 

Share.

Comments are closed.