Skandal na Evroviziji: Srbiji oduzimaju 22 boda?

0

eurovision2015Crna Gora i Makedonija dali su maksimalan broj bodova Srbiji i Albaniji mimo pravila o glasanju. Nejasno je da li je Srbija zauzela 10. ili 17. mjesto.

Glasovi Crne Gore i Makedonije na Eurosongu 2015, na kojem je pobjedio predstavnik Švedske, diskvalifikovani su, saopštio je organizator festivala neposredno poslije završetka finalne takmičarske večeri u Beču. Nezavisno kontrolno tijelo Prajsvoterhaus utvrdilo je da su crnogorski i makedonski bodovi raspoređeni isključivo na osnovu glasova gledalaca u tim zemljama, koji su glasali putem sms-a, piše Danas.

Crna Gora i Makedonija su maksimalan broj bodova dali Srbiji i Albaniji (CG: 12, MK: 10; i Albaniji (MK: 12, CG:10) što je predstavnici Srbije Bojani Stamenov obezbjedilo 10. mjesto od ukupno 27 takmičara.

U kratkom saopštenju Evrovizije se kaže da su glasovi iz CG i MK dodjeljeni mimo pravila o glasanju koje podrazumijeva da se bodovi raspoređuju 50 odsto na osnovu glasanja gledalaca, a 50 procenata na osnovu glasova stručnog žirija.

O ovom slučaju će biti raspravljano na sastanku tokom juna, pa će se tada znati krajnji ishod odluke povodom diskvalifikacije glasova iz Crne Gore i Makedonije, zbog čega bi moglo da dođe do promjene na tabeli.

Po rezultatima uz glasove iz ove dvije zemlje, Srbija je zauzela 10. mjesto sa 53 osvojena poena, a Albanija 17. sa 34. Ukoliko budu poništeni bodovi, Srbija će pasti na 17. poziciju, jer je od CG i MK dobila ukupno 22 poena, piše Blic.

Važeće pravilo o glasanju za Pjesmu Evrovizije ustanovljeno je 2008. kada je festival održan u Beogradu, a nakon brojnih kritika zbog pobjede Marije Šerifović godinu ranije zbog takozvanog „blokovskog glasanja“.
Raspodjela bodova 50/50 na osnovu glasova publike i stručnog žirija u svakoj od zemalja prvi put je primjenjena 2009. na finalno takmičenje, a od naredne godine se primjenjuje i na dvije polufinalne večeri.
Takozvano „blokovsko glasanje“ jedna je od najvećih kontroverzi festivala koji se održava 60 godina, zbog čega je nedavno uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovječniji muzički događaj takmičarskog karaktera na svijetu.

Decenijama unazad, skandinavske zemlje dodjeljuju najviše poena jedna drugoj, to je karakteristično za Grčku i Kipar. Od raspada nekadašnjeg Sovjetskog saveza i Jugoslavije, isto se dešava i sa zemljama nastalim na tim prostorima.

Ova pojava izazvala je brojne kritike, naročito među zapadnoevropskim učesnicama, jer su godinama pri vrhu liste i među pobjednicama bile zemlje iz Istočne ili Srednje Evrope. Ovaj problem je donekle rješen uvođenjem pravila iz 2008.

(Gračanički.ba)

Share.

Comments are closed.