Skupština TK: Raspao se građanski blok

0

Prema izjavi Dževada Hodžića, predsjednika Kluba SDP-a u Skupštini TK, samo deset minuta prije početka najavljenog nastavka sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, predstavnici SBB-a su izjavili da neće podržati ranije dogovoreni prijedlog da Mahir Mešalić bude bošnjački kandidat za člana rukovodstva Skupštine TK.

Ovim postupkom SBB-a praktično se raspao Građanski blok kojeg su činili SDP, DF, SBB, NS i SzBiH, koji su svi zajedno imali minimalnu većinu od 19 glasova u Skupštini TK.

Tuzlarije
Podsjećamo da je prvi dio konstituirajuće sjednice Skupštine TK održan 14.11.2018. godine. Zbog poteškoća oko fomiranja Kluba Bošnjaka sjednica je prekinuta te je danas trebao da se održi nastavak. Nakon više od sat kašnjenja bilo je jasno da nastavak dnevnog reda neće biti realizovan. Zapelo je oko rukovodstva Skupštine TK, tačnije kandidata iz reda Bošnjačkog naroda. Iako su do same sjednice stranke koje su ranije dogovorile zajedničko djelovanje okupljene u Građanskom bloku, mislile da imaju čvrstih 19 “ruku” neposredno prije sjednice iz SBB su saopštili da neće podržati kandidata iz reda Bošnjačkog naroda koji dolazi iz DF, a predstavnici druga dva konstutivna naroda nisu problem.

Senad Alić (PDA) koji i dalje obavlja funkciju predsjednika Skupštine TK rekao je:

– S obzirom da politički subjekti iz Kluba Bošnjačkog naroda, nisu obezbjedili skupštinsku većinu a nisu ni u Klubu Bošnjaka, danas je došlo do toga da ni jedan subjekt nije predložio nikoga.

Iz SDA su ranije rekli da ne vjeruju u čvrstinu koalicije koju čine SDP, DF, NS, SBB, Stranka za BiH.

– To je ono što smo i najavljivali. Ovo nije stabilna koalicija. Posebno kada pogledamo ko sve čini tu koaliciju. Ovo nije znak da se Građanski blok raspao ali je evidentno da su pali i na ne tako teškom pitanju, kao što je izbor bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu Skupštine TK, kazao je Bego Gutić (SDA).

Nedžad Hamzić (SBB) kaže da se nisu mogli dogovoriti, te da ne misli da ovo kraj Građanskog bloka. Smatra da je rok za razgovore kratak i da treba dalje tražiti odgovarajućeg kandidata.

– Nismo se dogovorili ko će biti u rukovodstvu Skupštine TK. Stav je bio zajednički kao i ostalih, nismo se mogli dogovoriti. Ovo nije kraj Građanskog bloka, SBB ostaje u ovoj priči, dali smo podršku za kandidate iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Imamo drugi krug razgovora. Priča nije završena, kratak je rok, ipak su to malo ozbiljne priče.

Tuzlarije
Mahir Mešalić (DF) nije bio pretjerano iznenađen jer se SBB na sastancima koji su prethodili sjednici nije složio sa ostalima oko termina sjednice, a jeste sa SDA i PDA.

– Predstavnik SBB-a je jasno rekao da ne podržava kandidata iz reda Bošnjaka iz DF-a. Što znači, po nama, da je zakočen proces izbora skupštinskog rukovodstva. Možda je i bolje tako, da se iskristališe jasna većina, i da znamo koji je dalji pravac djelovanja. Za nas ovo znači da je SBB po drugi put iznevjerio dogovore. Što se tiče DF, SBB nije dio priče o Građanskom bloku. Bolje iz početka kvalitetnije nego da se pati i iznevjere građani.

Od SDP-a, kao stranke koja ima najviše madanata se očekuje da kanališe dalje razgovore. Prema riječima Dževada Hadžića, iako iz SBB poručuju da za njih ovo nije kraj priče, nije isključena mogućnost traženja novog koalicionog partnera.

– Mi smo dogovorili sve jer smo imali čvrsto 19 poslanika, mogli smo danas da izabereno predsjednika Slupštine TK i otvorimo proces formiranja Vlade TK. Praktično 10 minuta prije početka sjednice iz SBB nam je rečeno da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva, ne mogu da podrže kandidata DF-a iz reda Bošnjaka. To praktično znači da nemamo više 19 poslanika nego 17 i nismo mogli da završimo ovaj proces, kazao je Hadžić dodajući da je moguće da će tražiti i nove koalicione partnere.

Da li je moguće imati Građanski blok sa sigurnom većinom ili će se i pored predizbornih obećanja, morati sarađivati sa strankama koje su od početka isključene iz razgovora, SDA i PDA, ostaje da se vidi. Građanski blok je očito na staklenim nogama jer gotovo dva mjeseca ne mogu da se dogovore ni oko rukovodstva Skupštine TK, a gdje su pitanja od vitalnog značaja za Tuzlanski kanton. Pitanje je i da li Građanski blok bez slaganja po vertikali sa višim nivoima vlasti može funkcionisati jer je danas jedno NE iz Sarajeva indirektno zaustavilo formiranje Vlade TK.

Iako nisu uspjeli da izaberu novo rukovodstvo Skupštine, poslanici su odredili osam delegata u federalni Dom naroda, i to šest kandidata iz Građanskog bloka i dva iz SDA i PDA. Nakon toga sjednica je prekinuta bez naznake kada će biti održan njen nastavak.

S.Mešić

(tuzlarije.net)

Share.

Comments are closed.