Šta su mladi studirali, a šta danas rade?

0

Većina mojih prijatelja/ica i poznanika/ca pripada generaciji visokoobrazovanih mladih ljudi koji čuvaju djecu, odlaze na brod, rade kao stjuardese, konobari/ce ili recepcionerke u hotelu. Stvari koje su mogli/e raditi i sa diplomom srednje škole. No, odlučili su da ulože neki trud, novac i energiju kako bi završili fakultet i tako na tržištu rada bili konkurentni u oblastima koje su ih zanimale i u kojima vjeruju da mogu dati lični doprinos za opće dobro. No, poslije diplomiranja dočekala ih je surova bh. realnost.

Zamolio sam nekoliko svojih prijatelja/ica da urade jednostavnu stvar – da uslikaju diplomu na trenutnom radnom mjestu. Slike koje sam dobio dokaz su trenutnih politika zapošljavanja, kao i generalnog tržišta rada za mlade koji su tek diplomirali.

Diploma s kojom se možeš jedino slikati

Ines Kurtešević, profesorica bosanskog jezika i književnosti, kaže da se sa svojom diplomom trenutno može samo slikati. Zaposlila se u kladionici nakon završene Filološke gimnazije kako bi se mogla školovati. Uporedo sam studirala na Filozofskom fakultetu te sam bila jedna od boljih studentica, što dokazuje i moj prosjek koji je bio iznad 8. Završila sam u roku 2012. godine i jedina mi je želja bila da se zaposlim u struci. Na konkursima za posao u školi sam dobijala čestitke i pohvale za prosjek, međutim, posao u struci ni danas nisam dobila. Još uvijek radim u kladionici.

Fiskultura za šankom

Slika 1

Dino Škrobo, profesor tjelesnog odgoja, oduvijek se bavio sportom. Želja mi je bila da to nastavim i kroz podučavanje djece. Posao u struci nisam još uvijek dobio, a radim kao ugostitelj oko godinu dana.

Genetika u supermarketu

Slika 2

Selma Hafizović studirala je genetiku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Nakon što je diplomirala shvatila je koliko ova zemlja ne ulaže u mlade, talentovane ljude pune znanja, volje i želje da rade u svojoj struci i tako doprinesu općem dobru. Selma danas radi kao promoterka određenih proizvoda u trgovinama. Završila sam prvi ciklus 2013., a drugi 2014. godine. S obzirom na to da upisujem genetiku, nauku budućnosti, smatrala sam da neće biti toliko teško pronaći posao u toj oblasti, ali nisam tada bila svjesna da živimo u zemlji koja ni u šta ne ulaže.

Poetično sakupljam odbijenice za posao

Slika 3

Armin Stefanović je upisao Filozofski fakultet u Sarajevu jer je studij bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti idealan spoj oblasti koje ga zanimaju: književnost, komunikacija i rad u nastavi. Fakultet je završio 2015. godine. Za vrijeme studija radio sam kao konobar, šanker, prodavač ulaznica, na partijima i sl. Kada sam završio studij radio sam ljetni posao kao prodavač u trafici na zamjeni uposlenice zbog korištenja godišnjeg odmora, u Petoj gimnaziji u Sarajevu na dvije zamjene profesorica zbog korištenja godišnjeg odmora i kao ispomoć u kafiću. Trenutno radi kao član redakcije časopisa Školegijum i uredno sakuplja odbijenice za posao nastavnika u školi. Do sada ih je skupio 60.

(skolegijum.ba)

 

Share.

Comments are closed.