Stručnjaci tvrde: Narukvice za plivanje nisu sigurne za djecu kao što se misli

0

Sezona je druženja, roštiljanja, izleta na more i cjelodnevnih uživanja u kupanju na bazenima pa nije na odmet upozoriti i na opasnosti koje vrebaju tokom ljetnih mjeseci.

Brojni stručnjaci upozoravaju da ni popularne narukvice za plivanje koje mnogi roditelji stavljaju svojoj djeci na ruke kako bi spriječili utapanje, nisu sigurne kao što se misli, prenosi index.hr.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) ističe da je utapanje glavni uzrok smrti među djecom u dobi od 1 do 4 godine.

Iako spomenute narukvice na napuhavanje izgledaju kao odlična opcija za djecu kako bi mogla nesmetano uživati u vodi, Amy Artuso, voditelj programa u Nacionalnom vijeću za sigurnost, u razgovoru za Romper objasnio je zašto se takva pomagala ne smatraju sigurnima. “Sigurnost tokom kupanja je ozbiljan problem.

Nažalost, utapanje je vodeći uzrok smrti, koja se može spriječiti, za djecu u dobi od jedne do četiri godine. Također, to je drugi vodeći uzrok smrti djece u dobi od pet do 14 godina i treći vodeći uzrok smrti djece mlađu od jedne godine.

U vodi bi djeca trebala nositi prsluk za spašavanje kako bi bila sigurna. Osim toga, potičemo podučavanje djece i odraslih kako plivati, Nacionalno vijeće za sigurnost ne podržava korištenje narukvica za plivanje kao oblik prevencije utapanja.

One nisu prikladna alternativa prslucima za spašavanje”, izjavio je Artuso te istaknuo kako to vrijedi za djecu svih dobi.

Cynthia Dennis, koordinatorica “Safe Kids Northeast Florida” u dječjoj bolnici Wolfson u Jacksonvilleu, za Romper je objasnila da je to zato što narukvice za plivanje zapravo mogu ugroziti sigurnost djece u vodi. “Razlog zbog kojeg se ne preporučuju je to što jednostavnu mogu skliznuti s ruku.

Ako jedna sklizne s djetetove ruke, ono se vrlo lako može okrenuti i glava će mu završiti ispod vode. Također, narukvice su izrađene od jeftinog materijala pa se ponekad mogu samo ispuhati.

Osim toga, djetetu daju preveliko samopouzdanje pa ponekad misle da mogu skočiti u vodu a da ne provjere promatra li ih iko”, kaže Dennis.

Iako postoje pojedina pomagala koja su odobrena i od stručnjaka, Dennis ističe da je najbolji način osiguravanja dječje sigurnosti u vodi stalan, neometan nadzor. “Stvarno nema zamjene za stalni vizualni nadzor jer utapanje je tiho i vrlo brzo.

Za najmlađu djecu koja ne plivaju, AAP preporučuje da ih cijelo vrijeme držite u vodi. Nešto starije dijete koje je možda preveliko za držanje u rukama, još uvijek treba prsluk za spašavanje, ali ih ne smijete ispuštati iz vida i morate im ostati na dohvat ruke”, objasnila je Cynthia te dodala da ako odlučite izaći iz vode, koliko god bili blizu na plaži, uvijek djecu povedete sa sobom.

 

 

(Tuzlanski.ba)

Share.

Comments are closed.