Sutkinja iz Gračanice Kanita Baraković: Ljudima bude drago kada vide da žena voli fudbal, želim suditi u Premijer ligi

0

Francuska sutkinja Stéphanie Frappart prije nekoliko mjeseci je dijelila pravdu na susretu Superkupa Evrope između Liverpoola i Chelseaja. Sve veći broj djevojaka i u Bosni i Hercegovini možemo vidjeti na fudbalskim terenima. Jedna od njih je i Kanita Baraković iz Miričine kod Gračanice, uzorna učenica Medicinske škole u Tuzli. Kanita je od malih nogu bila fudbalski fanatik. Ipak, nije se odlučila da bude fudbalerka, već da dijeli pravdu u ovoj igri.

“Suđenjem sam se počela baviti kada sam napunila 16 godina, i to je bio prvi uslov kako bih se mogla baviti ovim pozivom. Ljubav prema sportu, isključivo fudbalu se javila još u Osnovnoj školi. Često sam sa drugovima komentarisala utakmice, odvajala sam svaki mogući trenutak da pogledam neku utakmicu. Ali trenirati nikada nisam imala priliku jer u blizini nije postojao ženski klub, a u to vrijeme sam pohađala i osnovnu muzičku školu što je bila dodatna prepreka. Sa tatom sam često išla na utakmice moje Lokomotive iz Miričine, gdje se dodatno javila ljubav prema fudbalu, a tada sam se počela zanimati i za suđenje”, počinje svoju priču za “”Sportske.ba” Kanita Baraković.

“U sudijske vode me uveo rođak Amar Baraković, koji je i sam sudija trenutno na 2.Federalnoj ligi. Sa njim sam sudila prve utakmice, i dobila savjete koji su mi pomogli u napredovanju. U početku sam sudila samo omladinske lige, nakon čega sam počela suditi i seniorske utakmice 2. kantonalne lige. Na toj ligi trenutno sudim, i položila sam ispit koji mi je donio zvanje sudije pripravnika. Uskoro planiram i da polažem za zvanje kantonalnog sudije. Također sam ove godine imala priliku prisustvovati na dva seminara za žensku Premijer i Prvu ligu, te sam dobila priliku da sudim utakmice Prve ženske lige nakon poziva od Saveza”, priča Kanita Baraković.

Kako i sama kaže, reakcije okoline na njen sudijski poziv su različite.

“Svima uglavnom bude čudno kada vide djevojku u ulozi sudije, ali u suštini svi to prihvate i gledaju na neki pozitivan način. Zanimljiva im je moja hrabrost da se bavim ovim pozivom, jer ipak smo mi sudije na svim utakmicama pod velikim pritiskom. Također im bude drago kada vide da žene mogu voljeti fudbal čak i više od muškaraca. Zbog toga često dobivam i poruke poslije utakmica, pa čak i pozive na kafu, no trudim se da to ostanu profesionalno-prijateljski odnosi”, govori ona.

Priznaje, znalo je biti i neugodnih scena, ali njih želi brzo zaboraviti.

“Dobijem ponekad i ružne komentare uglavnom od starijih ljudi, koji diskriminiraju žene i smatraju da fudbal nije za njih. To mi naravno ne predstavlja prepreku i trudim se da takve stvari zanemarim, i da svoj posao obavim maksimalno dobro kako bih ih uvjerila u suprotno. Dakle, mogu reći da imam veliku podršku okoline i da fudbal i cjelokupan sport u BiH napreduje polako ali sigurno. Što se tiče utakmica i dešavanja na njima, bilo je i nemilih scena, ali je više onih dobrih koje ja pamtim. Ako se desi neka nemila scena ili ako igrači upute ružne riječi meni, tu su uvijek kolege koje stanu prvenstveno u moju zaštitu. Zna nekada biti i teško, jer ipak je ovo liga u kojoj se igra grub fudbal, ali svaka teška utakmica me ojača i pomogne mi da steknem samopouzdanje i hrabrost.

Ipak, niti u jednom trenutku nije pomišljala da odustane.

“Prevelika ljubav i želja prema suđenju mi ne daju da odustanem tako lako, i nadam se da će me moja upornost dovesti do Premijer lige i dalje. Bilo je dosta uspona i padova, ali sam sve to prihvatala sa osmijehom. Upoznala sam dosta ljudi, sklopila neka nova prijateljstva i išla na utakmice po cijelom kantonu. To je najveća čar ovog posla”, smatra Kanita.

Izdvojila je i neke posebne trenutke u svojoj karijeri sutkinje.

“Nešto što me dodatno motivisalo i što ću posebno pamtiti jesu pripreme za seminar za Prvu žensku ligu koji sam prethodno spominjala, a kojem su također prisustvovale i ostale kolegice sa kantona. Imale smo kondicijske treninge sa premijerligaškim sudijom Arnelom Novalićem, koji nam je dosta pomogao oko tog dijela seminara”, zaključila je u razgovoru za “Sportske.ba” Kanita Baraković.

Stéphanie Frappart s početka naše priče, prva je sutkinja koja je sudila finale nekog evropskog takmičenja pri UEFA-i. Kanita Beširović, vjerujemo, ostvarit će svoje snove i postati sutkinja u Premijer ligi BiH. A jednog dana ko zna. Kanita, zajedno sa ostalim djevojkama iz naše države, možda bude predstavljala BiH u nekom od evropskih takmičenja. U ulozi sutkinje!

(Nedim Selimović/Sportske.ba)

Share.

Comments are closed.