Sve više incidentnih slučajeva u Gračanici: Roditelji strahuju za živote djece

0

Čaša se prelila nakon nedavne pucnjave u blizini škole, ubadanja maloljetnika u autobusu te pojave sve učestalijih provalnih krađa

Već duže vrijeme građani Gračanice ukazuju na povećan broj incidentnih slučajeva i krivičnih djela zbog kojih je pogoršana sigurnosna situacija u gradu. Građani su posebno zabrinuti za djecu, a čaša se prelila nakon što je u autobusu izboden maloljetnik te nakon nedavne pucnjave u blizini OŠ “Hasan Kikić”, ali i poslije više provala u vikendice.

To je bio razlog što je trećina vijećnika Gradskog vijeća nedavno održala vijećnički sat o temi „Sigurnost u našem gradu“. Na jednoj strani bili su vijećnici Edina Šehić, Mersiha Jogunčić, Demir Milkić, Hamdija Jukan, Hasan Puškar, Kemal Dizdarević, Reuf Baraković, Samer Fazić, Adnan Salihbašić i Dženita Dugić, a na drugoj građani.

Osjećaj nesigurnosti

Građani su na vijećničkom satu nadležne organe i institucije pozvali i prozvali da konačno počnu raditi svoj posao kako bi sigurnost, prije svega školske djece, ali i svih građana bila na višem nivou. Naveli su da se više u svom gradu ne osjećaju sigurno.

– Svrha vijećničkog sata je bila da se građanima da prilika da u vezi s ovom aktuelnom temom postave pitanje i pošalju poruke da se ona moraju rješavati s više posvećenosti. Građani su iznijeli svoje probleme i tražili da se riješi problem saobraćaja kod OŠ „Hasan Kikić“, da se roditeljima koji dolaze po djecu skrene pažnja da se ne mogu parkirati uz dvorište škole stvarajući velike gužve – kazao je vijećnik Šehić.

Dodao je i da su tražili odgovor zbog čega se u gradu u kasnim noćnim satima gasi javna rasvjeta, nakon čega lopovi kreću u provale, u posljednje vrijeme posebno u vikendice, ali i kuće i stanove, a tu je problem i napada na maloljetnike.

Uhvatiti se ukoštac

– Policija, Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje, Gradska uprava, sud, tužilaštvo, moraju se uhvatiti ukoštac s problemima koji generiraju incidente i krivična djela te ugrožavaju sigurnost građana – rekao je Šehić.

Gradski vijećnici jednoglasno su istakli da će reagirati i djelovati putem inicijativa građana.

AVAZ.ba

Share.

Comments are closed.