Turski AFAD u Albaniju poslao teretni avion sa spasilačkim timovima i vozilima

0

Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) poslala je teretni avion sa ekspertnim spasilačkim timovima i spasilačkim vozilima u Albaniju koju je jutros pogodio snažni zemljotres, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik AFAD-a Hamza Tasdelen za AA je kazao da su sve nadležne institucije i službe Turske angažirane da pomognu narodu Albanije koja je jutros pogođena zemljotresom jačine 6,3 stepena po Richteru.

Turski AFAD u Albaniju poslao teretni avion sa spasilačkim timovima i vozilima
Turski AFAD u Albaniju poslao teretni avion sa spasilačkim timovima i vozilima
“Trenutno smo transportnim avionom u Albaniju poslali tri spasilačka vozila srednje klase sa 15 spasilačkih tehničara. Uporedo s tim, poslali smo još 27 osoba, među kojima je šestoro iz Ministarstva zdravstva i po dvoje iz Crvenog polumjeseca i AFAD-a“, kazao je Tasdelen.

On je kazao da je avion ka Albaniji poletio sa vojnog aerodroma Etimesgut u Ankari.

Podsjetivši da je Turski crveni polumjesec također poslao prvi konvoj pomoći Albaniji, Tasdelen je kazao da je Turska spremna nastaviti pomoć shodno potrebama na terenu.

Uporedo s tim, tursko Ministarstvo zdravstva će iz Albanije ambulantnim avionom evakuirati povrijeđenog turskog državljanina.

Zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je jutros Albaniju i osjetio se širom Balkana, a praćen je sa više od stotinu blažih podrhtavanja tla.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Od posljedica potresa u Albaniji poginulo je najmanje 18, a povrijeđeno je više od 600 osoba.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

(Izvor: AA)

Share.

Comments are closed.