U BiH se uvozi voda iz Tajlanda i Južne Koreje

0

Što se tiče uvoza, Bosna i Hercegovina najviše vode već godinama uvozi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Italije.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se voda uvozila i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama, odakle je stigla voda vrijedna malo manje od hiljadu KM.

Međutim, rastao je i izvoz vode iz BiH, koji se u prosjeku kreće od 25 do 56 miliona KM godišnje.

Kada je u pitanju izvoz, poslije Hrvatske, najviše vode se izveze u Crnu Goru, kao i u Ujedinjene Arapske Emirate.

– Domaći proizvođači kvalitetom sigurno mogu konkurisati uvoznicima, ali pitanje je mogu li marketinški. Veliki brendovi su već pozicionirani na tržištima regiona i Evrope i jako je teško na ta tržišta ući -, rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

U ovom trenutku tržište flaširane vode u Evropi, ali i svijetu, raste velikom brzinom i prema određenim instraživanjima za samo nekoliko godina, u pojedinim zemljama, potrošnja flaširane vode po stanovniku se udvostručila.

Evropska unija ovo je prepoznala kao problem i svojom direktivom od prošle godine umjesto flaširanoj dala je prednost vodi iz vodovoda, koja je daleko jeftinija i u većini slučajeva kvalitetnija od flaširane. Na ovaj način, odnosno promovišući javne česme i vodu, EU planira potrošačima uštedjeti gotovo 600 miliona eura godišnje. Evropa je poručila da je to u interesu javnog zdravlja i zaštite okoline, s obzirom na to da su flašice od vode trenutno najbrojniji plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.

– Voda iz vodovoda u BiH je na zavidnom nivou i kada bi se gladala potrošnja mi smo tu u daleko povoljnijem položaju nego zemlje Evropske unije. Teško je prognozirati, ali vrlo je vjerovatno da će potrošnja vode kod nas rasti uprkos direktivi Evropske unije, jer s jedne strane imamo akcije i promociju javne vode, a s druge marketinške kampanje o zdravoj flaširanoj vodi i nije teško zaključiti kako će se stvari kretati -, zaključio je Šegrt.

Share.

Comments are closed.