U Kalesiji svečano obilježen Dan Armije RBiH

0

U Kalesiji je danas centralnom svečanošću obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH formirana je 15.aprila 1992.godine i bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Organizator svečanosti za područje TK je Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona, dok je domaćin Organizacija demobilisanih boraca „23.maj“ Kalesija uz podršku općinskog načelnika Seada Džafića. Svečanost je počela postrojavanjem ratnih jedinica.

“Dan ratnih jedinica općine Kalesija je 8.4.i do sada nismo obilježavali taj datum ali kroz ovaj dio mi smo htjeli da i to objedinimo i da u narednom periodu u kontinuitetu počnemo obilježavati Dan ratnih jedinica naše općine, jer je to jedan od značajnih datuma”-kazao je Mirzet Alić predsjednik Organizacije demobilisanih boraca “23.maj” Kalesija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 1996. godine povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH , odlikovao Armiju RBiH Ordenom slobode. Formiranje Armije RBiH 1992.godine nije bilo nimalo jednostavno. Zbog toga obilježavanje datuma njenog formiranja emotivno je za sve posebno za one koji su bili njeni članovi u tim najtežim godinama.

“Za nas Kalesijce i mene kao načelnika ovo je izuzetno važan dan jer je Kalesija dala veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Kalesija je prvi oslobođeni grad koji je pružio otpore širenju agresora kao aerodromu u Dubravama i kasarni na Husinu. Znači, u Kalesiji je postavljen stub odbrane Bosne i Hercegovine. Mi Kalesijci smo posebno ponosni na taj datum”istakao je načelnik Sead Džafić.

Povodom Dana Armije položeno je cvijeće na spomen obilježje u Kalesiji, odata dužna počast onima koji su stali na branik domovine i za nju dali najvrjednije što su imali, svoje živote. Također, upriličena je i Svečana akademija, kao i takmičenje u raznim sportskim aktivnostima.

(RTV Slon)

Share.

Comments are closed.