U školama u TK-u stranačko zapošljavanje i nepotizam

0

Na posljednjem konkursu u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu prioritet su, po zakonu, trebala imati djeca porodica šehida i ratnih vojnih invalida. Međutim, na konkursima je dominiralo stranačko zapošljavanje i nepotizam, u režiji resornog ministra Izeta Jagodića.

Nakon što je postala ministrova supruga, Hisma Jagodić je dobila stalno zaposlenje u Mješovitoj srednjoj školi Srebrenik. Menadžment škole je raspisao konkurs za profesora nastave za frizere na određeno radno vrijeme. Kada je sve to došlo u ruke ministra Izeta Jagodića, konkurs je ekspersno promijenjen sa određenog na neodređeno radno vrijeme.

“Komisija je završila svoju proceduru i ona je primljena na radno mjesto na neodređeno vrijeme”, kazao je Sumedin Nišić, direktor JU MSŠ Srebrenik.

Ministrova supruga ne želi pred kameru. Zbog obaveza održavanja nastave. Sve odgovore, kaže, treba tražiti kod direktora ili inspekcije.

Za ministra Jagodića to nije nepotizam. On i dalje obmanjuje javnost i tvrdi kako samo dodjeljuje saglasnosti na zapošljavanje boračke populacije, koja po zakonu ima prioritet.

Jedan dokument potvrđuje da to nije tačno – odluka o prijemu Zekije Hrustanović, supruge Admira Hrustanovića, Jagodićevog stranačkog kolege i predsjednika Općinskog odbora Stranke za BiH Čelić. Zaposlena je kao nastavnica razredne nastave u OŠ Čelić na neodređeno vrijeme, i to na osnovu saglasnosti koju je potpisao ministar Jagodić. On je, također, pomogao Hrustanoviću da dobije fiktivno radno mjesto u kantonalnom Zavodu za zapošljavanje, gdje radi kao savjetnik direktora.

Zbog stranačkog zapošljavanja i nepotizma Lejla Bajraktarević nije dobila posao u Osnovnoj školi Špionica. Tvrdi da su ministrove saglasnosti mogli dobiti samo pažljivo odabrani. To joj je saopćio menadžment škole.

“Stranački nisam podobna i nemam nikog iza sebe. Rekli su mi da se nikad neću moći zaposliti jer previše pričam u javnosti”, tvrdi ova nastavnica razredne nastave.

Među pažljivo odabranima kandidatima bila je i Emina Husarić, kćerka sportskog menadžera iz Srebrenika Admira Husarića.

“Njoj su dali pet učenika. Izmislili su joj razred”, kaže Bajraktarević.

Treba napomenuti da je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona započelo istragu o zloupotrebama konkursnih procedura u osnovnim i srednjim školama, a iz pojedinih škola su istražitelji kantonalnog MUP-a, po naredbi Tužilaštva, izuzeli obimnu dokumentaciju.

(Gračanički.ba/Omer Hasanović)

Share.

Comments are closed.