Učenica OŠ “Hasan Kikić” Gračanica, Senada Zaketović osvojila drugo mjesto na federalnom takmičenju i plasirala se na Juniorsku matematičku olimpijadu BiH

0

Ovogodišnje 24. Federalno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola održano je 13. aprila 2019. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Organizator takmičenja je bilo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 140 učenika sedmog, osmog i devetog razreda iz cijele FBiH koji su putem kantonalnih takmičenja ostvarili plasman na ovo takmičenje.

OŠ Hasan Kikić su predstavljala tri učenika sedmog razreda: Husanović Dalila, Zaketović Senada i Hodžić Ejub. Manifestacija je započela u 10:30 sati svečanim programom otvaranja takmičenja i obraćanja učesnicima. U ime organizatora, sve okupljene su pozdravili prof. dr. Esmir Pilav, redovni profesor na Odsjeku za matematiku i Admir Beširović, asistent na Odsjeku za matematiku kao i osvajač brojnih medalja na juniorskim i seniorskim matematičkim Balkanijadama i Olimpijadama. Nakon otvaranja učenici su raspoređeni po učionicama i u 11:00 sati su pristupili izradi zadataka. U 14:00 sati je završen takmičarski dio manifestacije. U 18:30 sati je izvršeno proglašenje pobjednika takmičenja.

Najbolje rezultate pokazali su:

Sedmi razred:
1. Abdullah Fehratbegović, OŠ “Ćamil Sijarić”, Sarajevo
2. Senada Zaketović, OŠ “Hasan Kikić”, Gračanica
3. Faruk Ibrahimović, OŠ “Saburina”, Sarajevo
3. Ines Jozić, OŠ “Stari Ilijaš”, Ilijaš

Osmi razred:
1. Tarik Agić, OŠ “Hrasno”, Sarajevo
2. Asja Ćatić, OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo
3.Ilma Čeljo, OŠ “Grbavica II”, Sarajevo

Deveti razred:
1. Benjamin Mujkić, “OŠ Safvet-beg Bašagić”, Novi Travnik
2. Ervin Macić, OŠ “Mirsad Prnjavorac”, Vogošća
3. Tajra Čavčić, OŠ “Skender Kulenović”, Sarajevo
3. Adin Frljak, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, Kakanj.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je za najuspješnije učenike svih razreda obezbijedilo prikladne novčane nagrade. Najuspješniji učenici plasirali su se na juniorsku matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine gdje će biti izabrana ekipa od šest najboljih mladih matematičara koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati na Kipru od 20. do 25. juna 2019. godine. Među učenicima OŠ Hasan Kikić, na ovom takmičenju je najbolje rezultate ostvarila učenica Zaketović Senada iz VII2 koja je osvojila DRUGO mjesto u kategoriji sedmih razreda. Učenica Husanović Dalila je, također osvojila izuzetan rezultat osvojivši u istoj kategoriji SEDMO mjesto. Moramo naglasiti da je i učenik Hodžić Ejub imao zapaženo učešće na ovogodišnjem federalnom takmičenju kada je u kategoriji u kojoj se nalazilo 46 učenika osvojio 21. mjesto. Čestitamo svim učenicima na velikom uspjehu i velikom rezultatu koji su donijeli našoj školi. Želimo im i nadamo se da će i u nastavku svog osnovnog, a i srednjoškolskog obrazovanja, nastaviti sa uspjesima na polju matematike!

Učenici Zaketović Senadi želimo sreću na predstojećem državnom takmičenju – Juniorskoj matematičkoj olimpijadi Bosne i Hercegovine – gdje će se u istoj kategoriji sa učenicima osmog i devetog razreda boriti za mjesto u ekipi od šest najboljih mladih matematičara BiH!

“Drugo mjesto na Federalnom takmičenju i plasman na Juniorsku matematičku olimpijadu BiH sjajan je rezultat. U zadnjih 20 godina nismo imali učenike koji su postigli ovako dobre rezultate. Želim da uputim iskrene čestitke učenicima Senadi Zaketović, Husanović Dalili, Ejubu Hodžiću i nastavnici Ameli Halidović, ali i roditeljima učenika na saradnji i podršci. Učenici Senadi Zaketović i mentorici želim puno uspjeha na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, te da se plasiraju na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu koja će se održati na Kipru od 20. do 25. juna 2019. godine. Drago mi je što je ovo takmičenje ispred Udruženja matematičara KS zatvorio još jedan naš bivši učenik i olimpijac Vedad Letić. S pononosom ističem da naša škola postaje prepoznatljiva po dobrim rezultatima iz matematike na svim nivoima takmičenja”, kazao je direktor škole Miralem Mejremić.

Share.

Comments are closed.