UPFBiH-Novalić: Odgođeno potpisivanje kolektivnog ugovora

0

Nakon sastanka Udruženja poslodavaca FBiH s premijerom Federacije Fadilom Novalićem, Upravni odbor ovog udruženja na vanrednoj sjednici donio je odluku da bude odgođeno potpisivanje općeg kolektivnog ugovora u narednih deset dana. Na ovaj način, kako tvrde, ostavlja se prostor da se sa Sindikatom i Vladom razmotre nedoumice i sporna pitanja kako bi se došlo do provodivog akta koji će biti svima prihvatljiv. S druge strane, Savez samostalnih sindikata najavljuje da će sutra potipisati kolektivni ugovor.

Iako su za sutra dogovorili da će sa Savezom samostalnih sindikata BiH potpisati usklađeni opći kolektivni ugovor, iz Udruženja poslodavaca kazali su da se potpisivanje odgađa, kako bi se sa Sindikatom i Vladom razmotrile nedoumice i sporna pitanja te došlo do zajedničkog stava.

“Nakon razgovora i primjedbi koje su iznijeli došlo smo do zaključka da se praktično radi o tri formalnopravne izmjene i o dva pitanja koja su bitna za jednu i drugu stranu”, kazao je Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Po njegovim riječima, predstavnicima Vlade sporno je pitanje minulog rada, jer u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji ova kategorija. “Međutim, izvijestili smo ih da smo u pregovorima tražili kompromisno rješenje jer ne mogu se odjednom prekinuti ta prava i dogovorili smo se da to bude ograničenog roka, pa je prijedlog da ugovor umjesto 18 bude na 12 mjeseci gdje bi ostao ovaj član sa 0,4 posto koji se odnosi na minuli rad”, naveo je Čengić.

Iz Saveza samostalnih sindikata poručuju da od Vlade koja je, kako tvrde, sve vrijeme odbijala da se uključi u pregovore, napismeno nisu dobili primjedbe, te najavlju da će kolektivni ugovor biti potpisan. “Sutra se delegacija Sindikata pojavljuje po pozivu koji je upućen u 11 h u Vladi, imat ćemo svoje primjerke kolektivnog ugovora, potpisat će ko bude, ko ne bude – Bože moj”, poručuje Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

Federalni premijer tvrdi da su socijalni partneri dužni poštovati Zakon o radu. “Vlada nema ništa protiv da ga potpišu, s tim što Vlada ima pravo po zakonu da za ono što ona uređuje – a to su javne kompanije i javni sektor – napravi svoje ugovore i uredbomn stavi van snage opći kolektivni ugovor za njene službenike i kompanije”, pojašnjava Novalić.

Novalić  je kazao da je  novi Zakon o radu usklađen s Reformskom agendom, a opći kolektivni ugovor također bi trebao biti u skladu s ovim dokumentima.

(Gračanički.ba/Federalna.ba)

Share.

Comments are closed.