Vlada TK u firmama Gračanice i Doboj Istoka

0

Delegacija Vlade TK predvođena premijerom Begom Gutićem u srijedu je posjetila općine Doboj Istok i Gračanica, tačnije privredne kolektive u kojima se informisala o poslovanju u proteklom i planovima za naredni period.

Vlada TK nastavlja sa praksom direktnog dijaloga sa privrednicima našeg kantona s ciljem obostarnog upoznavanja sa planovima za 2016.godinu i pronalaskom načina za dodatnim upošljavanjem novih radnika. To je bio cilj posjete firmama „Kismet“ Doboj Istok te „Radial“ i „Širbegović“ u Gračanici. Delegaciju predvođenu kantonalnim premijerom Begom Gutićem čini li su ministar za prostorno uređenje i okoliš Hasan Fehratović i ministar za poduzetništvo i obrt Nermin Hodžić koji je izjavio kako će Vlada TK u ovoj godini izdvojiti 2.miliona KM direktno za prvo zapošljavanje te nizom projekata podržati kapitalna ulaganja.

Firma „Kismet“ smještena je na 3.200 m2 i zapošljavana oko 200 radnika. Ova proizvodna izvozno orijentisana firma najviše poslova radi za njemačke i austrijske kupce a sa proizvodne trake počeli su silaziti i prvi proizvodi za talijanskog partnera, potvrdio nam je to Damir Hasanić direktor firme „Kismet“ koji upoznajući članove delegacije sa poslovanjem firme od Vlade očekuje značajniju podršku maloj privredi.

Od nedavno je firma „Radial“ vlasnik gradske toplane za daljinsko zagrijavanje koja je prepoznala interes razvoja ove oblasti ali isto tako i značaj zaštite okolice te nastavila osiguravati potrebne energete za rad toplane što se ogleda u bezprijekornoj isporuci toplotne energije korisnicima. Podrškom koja neće izostati zadovoljni su u „Eko toplani“ potvrdio je Senad Hamidović, direktor.

Vlada TK i ministarstvo okoliša smatra značajnim ovakve projekte te im daje bezrezervnu podršku izjavio je ministar Hasan Fehratović koji smatra da ovakve projekte treba realizovati i u drugim općinama.

Posljednja posjeta upriličena je respektabilnoj kompaniji koja gradi kompanije „Širbegović“ u Gračanici čiji je vlasnik Faruk Širbegović upoznao delegaciju Vlade sa novim poslovnim koracima i ciljevima u 2016.godini.

Dakle osnovni cilj ovih razgovora kao što smo mogli čuti je rast proizvodnje i upošljavanje novih radnika. Vlada TK biće podrška privrednicima i u ovoj godini nastojati ispuniti svoj plan. Bio bi to potez koji bi najviše obradovao nezaposlene građane.

(Gračanički.ba/RadioGračanica)

Share.

Comments are closed.