Vremenska prognoza za narednu sedmicu – Haris Babić, dipl.ing, meteorolog

0

Ja sam Haris Babić. Imam 24 godine i student sam master studija Fakulteta elektrotehnike u Tuzli. Već 10-ak godina bilježim i motrim meteorološke uslove u mom mjestu u Doboj Istoku. Također bavim se i analizom meteorološke sinoptičke situacije te i prognozom meteoroloških prilika koje možemo očekivati. Preko stranice Meteorološki centar Babić Meteo širu javnost obavještavam o vremenskih prilikama i prognozama.

METEOROLOŠKI IZVJEŠTAJ 15.01.2023. Haris Babić, dipl.ing, meteorolog

Nad dijelom Atlantika se ustabilio greben anticiklone. Uz takvu sinoptiku došlo je i do smjene u cirkulaciji zračnih masa, pri čemu se prekida režim izraženog strujanja okeanske zračne mase prema sjeverozapadu Evrope što pogoduje da vlažni zrak sa Atlantika se zaputi ka Sredozemlju. Pri tome ovakva postavka vazdušnih masa omogućuje da dođe do spuštanja i trasiranja hladnije zračne mase nad dijelove zapadne centralne Evrope pa kasnije i do nas.


Slika 1: Satelitska slika EUMETSAT/Met Office 15.01.2023.

Prikaz satelitske slike u nedjelju oko 10h otkriva frontalnu zonu koja se kreće prema Alpama i Sredozemlju. Kada dođe do zapadnog Sredozemlja krajem nedjelje, nastat će nisko polje pritiska tj. ciklona što će doprinositi nestabilnom vremenu od ponedjeljka i u našim predjelima.

Ponedjeljak će tako biti dosta oblačan i promjenljiv. U Sloveniji i lokalno u zapadnijim krajevima Hrvatske usljed zahlaĎenja snijega će biti i u nizinama. Već od jutra uticaj ciklone i pripadajuće fronte osjetit će se u našoj zemlji. Najprije u Krajini gdje uz zahlađenje susnježice i snijega može biti prolazno i u nižim krajevima. Kako se fronta bude premještala preko naših krajeva bit će i prolazno pojačanih kišnih padavina, koje u toku i do kraja dana prelaze predjele BiH. Usljed pada temperature zraka, u planinama će biti i susnježice i snijega. Po prolazu fronte doći će do prolaznog smanjenja naoblake u sjevernoj polovici zemlje.

Međutim usljed pritjecanje vlažne zračne mase sa Atlantika u Sredozemlje, dinamičnom vremenu nije kraj. Tako će već u ponedjeljak nastati nova ciklona u zapadnom Sredozemlju a nisko ciklonalno polje održavat će se i u toku sedmice i ozbiljno uticati na vrijeme kod nas. S obzirom da ćemo biti na prednjoj toplijoj strani ciklonske doline, bit će i relativno toplo vrijeme u našim predjelima pogotovo utorak i srijedu.

Usljed dolaska nove ciklone u Jadran, u noći na utorak i do ujutro stižu nove padavine i kod nas i to ponajviše u zapadne i južne predjele te dijelovi centralnih a u sjevernim najmanje. U planinama Dinarida stiže i snijeg. Tokom dana usljed porasta temperature zraka po visini i južnih smjerova vjetra snježna granica će otići u one najviše dijelove planina.

U drugom dijelu utorka dolazi do daljnjeg pada pritiska te produpljavanja niskog ciklonalnog polja nad Sredozemljem i Jadranom uz kulminaciju turbulentnih vremenskih prilika. Tako do kraja dana valja upozoriti na obilnije količine kiše koje stižu u zapadne, južne i dijelove centralnih predjela pri čemu gledajući cjelokupan utorak lokalno u tim krajevima može pasti između 50 i 100 litara kiše. Najmanje padavina u sjevernim sjeveroistočnim krajevima. Bit će i vjetrovito i to uglavnom i pogotovo u ovim predjelima uz Dinaride gdje se i očekuje dosta kiše. Tako će biti pojačanog vjetra južnih smjerova na udare i olujnog pa se treba pripaziti a prognozirane udare vjetra ECMWF modela za kraj utorka možemo vidjeti i na slici 2.


Slika 2: Udari vjetra ( 1h) u m/s u noći utorka ; ECMWF model

Srijeda bi donijela nastavak nestabilnog, promjenljivog vremena te i dalje relativno toplo. Padavinska zona slična kao i tokom utorka, dakle padavine češće u donjoj polovici zemlje, zapadni, južni i dijelovi centralnog područja BiH. Ukupne količine do četvrtka 19.1 pogledajte na slici 3. Inače u onim najvišim planinama Dinarida tokom narednih dana usljed izraženog padavinskog režima a i niže temperature past će i obilnije količine snijega, al se prvenstveno radi o visinama iznad 2000 metara dakle oni najviši vrhovi kao naprimjer Čvrsnice u visokoj Hercegovini.


Slika 3: Ukupne količine kiše od nedjelje 15.01 do četvrtka 19.01.2023. ; ECMWF model

A onda usljed pritjecanja malo hladnijeg zraka po visini snježna granica će se u srijedu početi spuštati niže u planine na visine između 1000 i 1500m.

Spuštanje snježne granica na planinama te pristizanje hladnijeg zraka uvod je u hladniji i zimi dosta primjereniji drugi dio sedmice koji nas čeka a što će osjetiti i niži predjeli. Imajući u vidu da bi dalje dolazio dosta vlažniji vazduh nad naše predjele, i u četvrtak i petak valja računati na padavine. S obzirom na dalji pad temperatura zraka, snježna granica će se spuštati pa je snijeg u petak i subotu moguć konačno i u nizinama a u brdsko planinskim predjelima svakako valja računati na snježni pokrivač.

Tako bi kraj sedmice bio ponovo pogodniji za posjetu planinama s obzirom na hladnije vrijeme i snijeg koji bi trebao pasti a nadat se da ćemo nešto snježnog ugođaja oko petka subote vidjeti ako Bog da i u nizinama.


Slika 4: Padavine u petak ( roza boja snijeg) po ECMWF modelu

Share.

Comments are closed.