Vremenska prognoza za tekuću sedmicu, meterorolog Babić Haris

0

Nova ciklona retrogradne putanje u noći na ponedjeljak i u prvim satima ponedjeljka ulazi u Jadran donoseći padavine. Što se tiče naše zemlje, zbog porasta temperature zraka po visini ali i u nižim krajevima, radilo bi se u nizinama uglavnom o kišnim padavinama te snježnim u planinama, izuzev u sjeverozapadnim te zapadnim predjelima tačnije u Krajini gdje bi bile snježne i u nižim predjelima uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Najveće količine padavina bi pale u južnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima a u ostalim krajevima BiH manje.

Do sutra ujutro na sjeverozapadu zemlje tačnije u Krajini bi palo između 10 i 20cm novog snijega, a pogotovo će dosta snijega pasti sutra u toku dana u hrvatskom Gorskom Kotaru gdje će biti pravi snježni show, uz preko 30cm novog snijega. Pravi deblji snježni pokrivač pri čemu ga recimo već jutros u Begovom Razdolju ima 60cm. A tek sutra, moglo bi doseći i 1m

U BiH sutra nakon jutarnjih i prijepodnevnih padavina, više suhog vremena poslijepodne uz ponegdje još nešto kiše do večeri i u noći. Bit će i toplije sutra prvog dana sedmice, pogotovo na sjeveroistoku BiH gdje će biti između 5 i 10°C.

Nastavak sedmice se zadržava dosta oblačno vrijeme i malo hladnije u Bosni uz nešto malo povremenih padavina, tj. kiše i u planinama snijega, ponajprije već u utorak. U Hercegovini toplije i uz manje oblačnosti.
Prema kraju sedmice i vikendu dotok sve hladnijeg zraka po visini, pa bi tako sedmica izgledno završila u stilu zime i hladnog vremena uz temperature oko 0 pa i u minusu. Rasle bi šanse za ponovo nešto malo snježnih padavina i u nizinama.

Sveukupno gledajući, biće ovo odlično vrijeme za posjet planinama i skijaškim centrima s obzirom na dovoljno dosta napadalog snijega i poprilično hladno vrijeme.

Nakon toplije prve polovice mjeseca, druga polovica tačnije njena zadnja trećina bi nam evo osim već pristiglog snijega koji će se u nizinama i topiti zbog više temp, donijela i hladniji kraj mjeseca.

Nakon toplije prve polovice mjeseca, druga polovica tačnije njena zadnja trećina bi nam evo osim već pristiglog snijega koji će se u nizinama i topiti zbog više temp, donijela i hladniji kraj mjeseca.

Share.

Comments are closed.