Vremenska prognoza za tekuću sedmicu

0

Sedmica počinje sa nešto manje oblačnosti i u Bosni za razliku od proteklih dana tako da je izgledno ponegdje i nešto sunčanih perioda. Po kotlinama i uz rijeke može biti i jutarnje te prijepodnevne magle. Tokom dana koji stepen toplije u odnosu na nedjelju.

Inače sinoptiku nad našim kontinentom će obilježavati prostrana ciklona na sjeveru Evrope i Skandinavije čiji će se frontalni sistem premještati preko Njemačke, Poljske, Češke, Alpa donoseći nešto padavina, kiše i snijega u ovim predjelima a onda jednim dijelom će se osjetiti i kod nas u noći na utorak i u utorak kada ponegdje može biti i malo snijega.

Nastavak sedmice bi išao u vidu promjenljivog vremena. Jutra hladna danju nešto toplije pogotovo nekako prvi dan narednog mjeseca, zadnjeg klimatološkog, tačnije u srijedu 01.02. te tako ponegdje tada valja očekivati i između 5 i 10 °C. Od četvrtka rastu šanse ponovo za nešto padavina kiše i snijega. Također nad Atlantikom bi vladalo polje visokog pritiska koje bi se proširilo i na područje Evrope pogotovo zapadne ( slika geopotencijala ), dok bi s druge strane ciklonalno polje na sjeveru Evrope slabilo. Tim slabljenjem pa i izmještanjm centra tog polja niskog pritiska prema vikendu i za sami kraj sedmice rasle bi šanse za upad i prodor hladnijeg zraka sa sjevera prema istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Po trenutnom to bi zahlađenje pogotovo bilo izraženo istočnije od nas tačnije u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji ( ispod slike prognoza i projekcija temperatura dva modela; američki i evropski za narednu nedjelju) Kod nas bi se također osjetio uticaj ali u manjoj mjeri a i padavinski ne bi bilo plaho bogato po sadašnjem izlazu modela.

Promjena može biti, još je podalek termin svakako, tako vidjet ćemo još kako će se sinoptika postaviti i u kolikoj mjeri će se to kod nas osjetiti.

Share.

Comments are closed.