Zbog hrvatskog pasoša 1.187 osoba se moralo odreći državljanstva BiH

0

Poštujući Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ne zahtijeva od hrvatskih državljana da se odreknu pasoša kojeg su do tada imali, kazao je Osmanović

Iako je Sporazum o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u primjeni još od 2012. godine, od tada do danas se 1.187 državljana BiH moralo odreći bh. pasoša ako su željeli steći i hrvatsko državljanstvo. Ovu su zvanični podaci Ministarstva za civilne poslove BiH.

– Bh. strana je u skladu s odredbama Sporazuma tražila da se formira zajednička komisija koja bi riješila ovaj problem, ali je Republika Hrvatska to odbila obrazlažući da se od svakog građanina mora tražiti odricanje od državljanstva matične zemlje, jer je to propisano odgovarajućim zakonima, osim u slučaju kada državljanstvo stiče osoba koja je u braku sa državljaninom Republike Hrvatske, a to su pretežno osobe hrvatske nacionalnosti. Identično je rješenje propisano i Zakonom o državljanstvu BiH, ali upravo iz razloga sprečavanja odricanja od državljanstava matičnih zemalja postoji Sporazum o dvojnom državljanstvu – kazao nam je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Prema njegovim riječima, poštujući Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ne zahtijeva od hrvatskih državljana da se odreknu pasoša kojeg su do tada imali. Također je napomenuo kako najveći broj od spomenutih 1.187 osoba čine Bošnjaci koji već dugi niz godina žive u Hrvatskoj.

– Ne možemo govoriti o tome da ovaj problem značajno utiče na iseljavanje iz BiH, jer se mahom radi o građanima koji su se nastanili u Republici Hrvatskoj unazad dugi niz godina, ali ovo može postati ozbiljna prijetnja da usljed boljih ekonomskih uslova građani u budućnosti napuste BiH – dodao je Osmanović.

Naglasio je i kako je Ministarstvo civilnih poslova BiH tražilo da se ovaj problem uvrsti na dnevni red zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja je održana 2016. odine, ali tada taj prijedlog nije dobio potrebnu podršku.

– Recipročne mjere su, naravno, krajnji potez i odgovor koji bi nadležni organi u BiH uradili, ali smatramo da bi na to bili primorani ukoliko se politika Republike Hrvatske i dalje nastavi u ovom apsolutno neopravdanom i nepotrebnom smjeru, jer dvije zemlje trebaju kontinuirano raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa – istakao je Osmanović.

Posmatrajući period od početka primjene Sporazuma o dvojnom državljanstvu, prošla godina je bila “rekordna” po broju osoba koje su se odrekle bh. državljanstva u korist hrvatskog, ukupno njih 207. Više od 200 ovakvih slučajeva zabilježeno je još samo 2016., ukupno 206. dok se od 1. januara do danas bh. državljanstva odreklo 79 osoba.

Izvor:Faktor

Share.

Comments are closed.